Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marii retaileri de îmbrăcăminte şi încălţăminte îşi mută producţia din Asia în Europa de Est și America Latină

primaseller.com
haine retail

Marii retaileri de îmbrăcăminte şi încălţăminte îşi mută producţia în ţări mai apropiate de magazinele lor din SUA şi Europa, pe fondul creşterii numărului de infecţii cu varianta Delta în Vietnam şi China, care au încetinit sau au oprit producţia timp de câteva săptămâni în acest an, se arată într-o analiză realizată de Reuters, citat de agerpres.

Datele vin în urma creşterii masive a costurilor de transport, care au forţat companiile să-şi regândească lanţurile globale de aprovizionare şi hub-urile de producţie low-cost din Asia.

Cel mai recent exemplu este al retailerului spaniol de modă Mango, care vineri a anunţat accelerarea procesului de majorare a producţiei locale în ţări ca Turcia, Maroc şi Portugalia. În 2019, compania se baza pe articole fabricate în mare parte în China şi Vietnam. Oficialii Mango au declarat pentru Reuters că va fi "extins considerabil" numărul unităţilor de producţie în Europa, în 2022.

Similar, retailerul american de încălţăminte Steve Madden anunţase că renunţă la producţia din Vietnam şi va muta 50% din producţia sa de încălţăminte din China în Brazilia şi Mexic, în timp ce luna trecută producătorul celebrilor pantofi Crocs informase că îşi mută producţia în ţări ca Indonezia şi Bosnia.

Bulgaria, Ucraina, România, Cehia, Maroc şi Turcia sunt o parte dintre ţările care au atras interesul producătorilor de îmbrăcăminte şi încălţăminte, deşi China continuă să producă o mare parte din produsele vândute de retaileri în SUA şi Europa.

"Vedem o creştere semnificativă a activităţii de transport de marfă în fostele republici sovietice, o creştere semnificativă în Ungaria şi România", a apreciat Barry Conlon, director general al Overhaul, o firmă de gestionare a riscurilor din lanţurile de aprovizionare.

În acest an, exporturile de îmbrăcăminte din Turcia ar urma să ajungă la 20 de miliarde de dolari, un nivel record, pe fondul majorării comenzilor din UE, au anunţat oficialii de la Ankara. În 2020, exporturile au totalizat 17 miliarde de dolari.

În Bosnia şi Herţegovina, exporturile de textile, pieţe şi încălţăminte s-au ridicat la 436,65 milioane de dolari în primul semestru din 2021, mai mult decât pe tot parcursul anului trecut.

"Multe companii din UE - cel mai important partener comercial al nostru - caută noi furnizori şi noi lanţuri de aprovizionare pe piaţa din Balcani", a explicat profesorul Muris Pozderac, secretarul asociaţiei producătorilor de textile, pieţe şi încălţăminte din Bosnia şi Herţegovina.

În Guatemala, unde Nordstrom şi-a majorat semnificativ nivelul producţiei în 2020, exporturile de îmbrăcăminte au depăşit un miliard de dolari în perioada ianuarie-august 2021, un avans de 34,2% faţă de 2020 şi de 8,8% comparativ cu 2019.

În trimestrul trei din 2021, comenzile din partea retailerilor prezenţi în Vietnam au scăzut cu 40%, faţă de precedentele trei luni, producţia mutându-se spre Bangladesh, India şi Cambodgia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.