Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marile BOMBE pe care le pregătește Guvernul: Miniștrii care nu cheltuie banii din buget vor fi SANCȚIONAȚI + FĂRĂ rectificări bugetare

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Viorica Dăncilă guvern

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a evocat vineri, la Palatul Victoria, posibilitatea să fie prevăzut în legea bugetului de stat pe 2019 ca sumele necheltuite de ministere să intre automat la buget fără rectificare bugetară. Despre o sancționare a miniștrilor acesta a spus: „Pas cu pas”.

„Lucrăm la bugetul pe 2019 (...) Poate pe noul cadru fiscal bugetar de anul viitor anumite prevederi și în actul normativ de aprobare, ca eventuale sume care efectiv nu se cheltuie de către ordonatorii principali de credite să fie, în mod automat, decomise, adică imediat să fie parte la buget, nu mai stăm să facem prin rectificări și fiecare ministru să fie responsabil de ceea ce cere”, a declarat, vineri, Eugen Teodorovici, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

Citește și: Firea: ‘Decizia de ieri nu creează niciun efect. Companiile puteau fi contestate’

Întrebat când va fi aplicată și o sancțiune pentru miniștri care nu cheltuie banii care au fost alocați, ministrul a răspuns: „Pas cu pas”.

„E un lucru pe care îl aștept de mulți ani, această disciplină financiară la fiecare minister. Încărcarea artifiicală a deficitului an de an privează alte sectoare care ar fi putut să primească acele sume și care poate le-ar fi cheltuit”, a mai afirmat Teodorovici.

Citește și: Există salarii de lux în radioul public! Cât primește lunar șeful SSR

El a adăugat că Guvernul trebuie să învețe anul viitor din estimările greșite.

„Ați vorbit de tăieri de la alte ministere. MFP nu taie. Sunt sume pe care inițial ministerele le-au estimat (...) Pentru a evita pe viitor, e important ca la anul să învățăm totuși din aceste situații și primul set de modificări ar fi acestea, atunci când fiecare minister va solicita pentru bugetul anului viitor o sumă, va trebui la Finanțe să fim siguri că există argumente clare ca suma să fie cheltuită. De exemplu, dacă un proiect nici măcar nu este început...Repet, MPF nu taie, nu ai cum să tai pentru un contract aflat în derulare, este împotriva legii”, a indicat ministrul Finanțelor.

Citește și: ‘Ordin’ pentru români! Ce telefoane ar putea să dispară din România

Teodorovici a precizat că unul din motivele pentru care nu se cheltuie unii bani alocați ministerelor este lipsa forței de muncă.

„Motivele pentru care aceste sume se realocă trebuie discutat cu fiecare minister în parte. Dar, vă spun ca și elemente generale, pe de-o parte este o supraestimare la începutul anului când s-a făcut bugetul, sunt eventual blocaje diverse pe parcursul unor proiecte, lipsa forței de muncă pe anumite proiecte, pentru că aici este un adevăr și pentru care guvernul a luat deja o serie de măsuri care să încurajeze aducerea de forță de muncă în România, spuneamd de un milion de oameni care ar fi necesari azi în România care să suplinească această lipsă, sunt contracte care încetinesc neavând forță de muncă, fiind un contract deja semnat, constructorul are o problemă”, a spus acesta.

Citește și: Reacția lui Teodorovici după aprobarea rectificării bugetare! ‘Cheltuielile pentru asistenţa socială cresc’

Ministrul Finanțelor a mai spus că problema lipsei forței de muncă afectează și Ministerul Transporturilor.

„Da, este adevărat, din păcate este probabil principalul sector al economiei și cel mai necesar dezvoltării întregii economii. E la fel de adevărat că trebuie făcut ceva urgent în sensul de a sta efectiv până la final de an, că timp e suficient, ca instituțional cel puțin, felul în care colaborează, MFP, Transporturile, companiile din subordine, cale ferată și rutier, să știm clar care sunt blocajele cu adevărat, să ne asumăm schimbarea anumitor prevederi legale dacă este nevoie și a modului în care echipele de acolo lucrează. Pentru că dacă te ții zi de zi de aceste proiecte, adică să faci și micromanagement, nu doar macromanagement, lucrurile se pot schimba. Ceea ce v-am spus mai devreme legat de forța de muncă, încă necesară, reprezintă un factor care încetinește foarte mult aceste contracte, face ca pe multe contracte mulți constructori să nu mai poată să onoreze și să oprească contractele pentru că nu au cu cine să-și mai desfășoare acele angajamente asumate și preferă să plătească acea garanție de bună execuție și să părăsească aceste contract”, a conchis ministrul Finanțelor.

Citește și: BNR Curs valutar, 23 noiembrie. Cum termină euro săptămâna .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.