Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marile puteri, Rusia şi China examinează posibilul 'Drum al Mătăsii' din Arctica

Newsweek
Xi Jinping

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, s-a întâlnit miercuri la Beijing cu premierul rus Dmitri Medvedev, căruia i-a propus dezvoltarea în comun a rutelor de navigaţie în regiunea Arcticii, relatează agenţia oficială chineză Xinhua, citată de EFE. La prima sa reuniune cu un lider străin după ce a fost reales secretar general al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping a lansat ideea creării unui 'Drum al Mătăsii în Îngheţ' prin utilizarea în comun a acestei căi de navigaţie explorată foarte puţin până în prezent.

Coridorul maritim arctic este considerat de ruşi şi chinezi o viitoare alternativă mai scurtă şi mai ieftină pentru transportul intercontinental de mărfuri, care ar putea deveni tot mai viabilă odată cu procesul încălzirii globale şi a dezvoltării spărgătoarelor de gheaţă cu propulsie nucleară. Preşedintele chinez a subliniat de asemenea că ţara sa este dispusă să colaboreze cu Rusia pentru extinderea cooperării şi menţinerea coordonării în problemele internaţionale, precum şi în promovarea unei comunităţi de destine comune, mai notează agenţia Xinhua, anunţă Agerpres.

Dmitri Medvedev s-a întâlnit la Beijing şi cu omologul său chinez Li Keqiang. Cei doi premieri au prezidat apoi semnarea a 20 de acorduri bilaterale în domenii precum energia, agricultura sau industria aerospaţială, unul dintre aceste acorduri vizând finanţarea unor proiecte de infrastructură în valoare de trei miliarde de dolari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.