Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mario Roberto Morales, laureat al Premiului Naţional de Literatură din Guatemala în 2007, a murit de complicaţii asociate COVID-19

prabook.com
Mario Roberto Morales

Reputatul scriitor, academician şi editorialist guatemalez Mario Roberto Morales, laureat al Premiului Naţional de Literatură din Guatemala în 2007, a murit joi la 74 de ani, în urma unor complicaţii asociate COVID-19, a informat familia sa citată de EFE.

Morales a fost internat săptămâna trecută la un spital privat însă cum starea lui s-a agravat, a fost transferat la Spitalul Naţional din Villa Nueva din sudul capitalei guatemaleze, unde însă a pierdut lupta cu COVID-19, conform agerpres.

Familia lui a mulţumit într-un comunicat de presă pentru "dovezile de dragoste, sprijin şi solidaritate", subliniind că Roberto Morales a trăit "o viaţă plină de literatură, luptă academică şi dragoste faţă de familie prieteni şi de Universitatea San Carlo", singura publică şi autonomă din această ţară centro-americană.

A obţinut în 2017 titlul de doctor 'honoris causa' şi a fost declarat profesor emerit al acestei universităţi, în timp ce a continuat să-şi cultive faţeta de scriitor şi de editorialist începute în 1992.

A scris nuvele şi povestiri precum "Jinetes en el cielo", "Obraje", "Rostro de la tierra, corazón del cielo", "Los que se fueron por la libre", "El ángel de la retaguardia", "Seńores bajo los árboles", "El esplendor de la pirámide", sau "Los demonios salvajes". Este de asemenea autor la cărţii de poezie "Epigramas de seducción y rituales para purificarse", şi al mai multor eseuri, printre care se evidenţiază "La ideología y la lírica de la lucha armada".

Reputatul scriitor guatemalez a fost, de asemenea, recompensat cu Premio Centroamericano y del Caribe de Novela, în 1971 şi cu Premio Centroamericano de Novela de la Dirección General de Cultura y Bellas Artes de Guatemala şi Premio Latinoamericano de Novela Educa de Costa Rica, în 1986.

Guatemala a înregistrat din martie 2020, un total de 12.907 de decese de coronavirus şi 521.093 de contagieri, cele mai înalte cifre din regiune, având totodată şi cea mai scăzută rată de vaccinare: 3.963.266 de persoane au primit cel puţin o doză, în timp ce 1.899.512 au fost vaccinate cu schema completă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.