Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Măririle de salarii scot din nou oamenii în stradă - Angajaţii din Serviciul de Probaţiune Bucureşti, acuzații GRAVE la adresa Ministerului Justiției

AP
bani

Consilierii de probaţiune din cadrul Serviciului Bucureşti au declanşat marţi un protest prin întreruperea spontană a activităţii şi au demarat procedurile pentru declanşarea unei greve de avertisment, respectiv a grevei generale la nivel naţional în întregul sistem.

Potrivit unui comunicat remis marţi, consilierii solicită conducerii Direcţiei Naţionale de Probaţiune (DNP) şi Ministerului Justiţiei soluţionarea de urgenţă a problemelor de natură salarială.

Angajaţii din Serviciul de Probaţiune Bucureşti cer plata drepturilor salariale restante, "izvorâte din tratamentul discriminatoriu al conducerii MJ în raport cu ceilalţi angajaţi din familia ocupaţională", recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile.

Citește și: Sorin Grindeanu și Nicolae Robu s-au CERTAT, în direct, la TV: 'troll' și 'premierul noaptea, ca hoții'

"Aceste drepturi salariale au fost recunoscute oficial şi de DNP, respectiv MJ, însă nu au fost achitate până în prezent, invocându-se lipsa sumelor de bani necesare la buget. În prezent, avem informaţii certe că funcţionarii publici din cadrul DNP (nu însă şi consilierii de probaţiune) au primit sume reprezentând drepturi salariale restante începând cu anul 2015, aceştia încasând în cont, în cursul zilei de ieri, sume cuprinse între 10.000 şi 30.000 de lei fiecare. Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, aceste sume au fost plătite dintr-un excedent bugetar, ceea ce contrazice informaţiile comunicate oficial de conducerea DNP consilierilor de probaţiune", afirmă sursa citată.

Protestatarii mai solicită calcularea corectă a salariilor tuturor consilierilor de probaţiune din ţară, în acord cu instrucţiunile Ministerului Muncii privind efectele Legii cadru de salarizare unitară în sistemul public, precum şi virarea în conturile angajaţilor a diferenţelor salariale rezultate (aproximativ 500 - 1.000 de lei/lună pentru fiecare consilier).

Conform comunicatului, începând din luna ianuarie 2018, salariile tuturor consilierilor de probaţiune din România sunt stabilite în baza unei formule de calcul eronate.

Consilierii de probaţiune cer şi emiterea ordinelor ministrului Justiţiei, prin care să se înlăture "discriminările salariale istorice" la care sunt supuşi consilierii de probaţiune în raport cu toate celelalte categorii profesionale din cadrul familiei ocupaţionale Justiţie, prin calcularea salariilor tuturor angajaţilor din sistemul de probaţiune în baza valorii de referinţă sectorială 463,5.

"Înlăturarea acestor discriminări salariale a fost recomandată în mod expres, în acte oficiale, de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, însă, în mod inexplicabil, conducerea DNP nu a dat curs în niciun fel acestei recomandări şi nici până în prezent nu a demarat demersurile administrative necesare emiterii OMJ. Consilierii de probaţiune din cadrul SP Bucureşti solicită conducerii DNP şi a MJ să rezolve urgent şi fără nicio altă amânare toate problemele semnalate, în acelaşi timp demarând procedurile de strângere de semnături în vederea declanşării unei greve generale la nivel naţional", se mai spune în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.