Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marșul Bucharest Pride naște controverse: Jandarmeria, replică pentru organizația Accept

Inquam Photos/ Octav Ganea
PRIDE PARADE gay parade

Marşul Bucharest Pride se va desfăşura, sâmbătă seară, pe Calea Victoriei din Bucureşti, până în Piaţa Universităţii, la eveniment fiind permisă participarea a cel mult 500 de persoane. Jandarmeria Capitalei a negat că ar fi permis depăşirea numărului de participanţi, făcând apel la organizatori pentru respectarea legii.

Conform reprezentanţilor Asociaţiei ACCEPT, manifestarea va începe la ora 17.00, pe Calea Victoriei, participanţii fiind chemaţi să "coloreze oraşul în culorile iubirii şi libertăţii"

"Vom purta masca de protecţie, ne vom dezinfecta mâinile atunci când vom sosi la punctul de pornire şi vom respecta distanţarea de 1 metru între participanţi", susţin aceştia, informează News.ro.

Astfel, participanţii vor pornit în marş, pe Calea Victoriei, până în Piaţa Universităţii.

Jandarmeria Bucureşti a transmis, vineri seară, precizări "în legătură cu informaţia transmisă public de către un reprezentant al Asociaţiei ACCEPT, referitoare la "un acord cu Jandarmeria" care să permită depăşirea numărului maxim de participanţi prevăzut de legislaţia în vigoare, cu ocazia marşului".

"Dezminţim informaţia vehiculată în spaţiul public şi facem apel la responsabilitate din partea organizatorului pentru desfăşurarea adunării publice în condiţii de maximă siguranţă şi cu respectarea strictă a cadrului legal în vigoare, astfel încât sănătatea şi securitatea participanţilor şi ale celorlalţi cetăţeni să poată fi asigurate", a arătat sursa citată.

Totodată, reprezentanţii Jandarmeriei au amintit că nerespectarea numărului de participanţi stabilit de legislaţia în vigoare şi asumat de organizator atrage răspunderea contravenţională a acestuia.

"Jandarmeria Capitalei va lua toate măsurile pentru ca activitatea declarată să se desfăşoare în condiţii optime de siguranţă pentru toţi cetăţenii şi va urmări, ca de fiecare dată, respectarea prevederilor legale în vigoare", a precizat sursa citată.

Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din Bucureşti a aprobat, luni, organizarea de către Asociaţia ACCEPT a marşului „Bucharest Pride” 2021 pe Calea Victoriei în 14 august, cu un număr maxim legal de 500 de persoane.

De asemenea, „reprezentanţii Capitalei au solicitat Asociaţiei ACCEPT ca, pe toată perioada desfăşurării marşului, să respecte dispoziţiile legale în vigoare, inclusiv cele privind măsurile de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei Sars-CoV-2”, arăta Primăria Capitalei.

Sursa citată preciza că având în vedere faptul că organizarea a două evenimente, în acelaşi timp, poate genera riscuri de siguranţă conform organelor de specialitate, dar şi contextul pandemic, proiectul „Străzi deschise” va fi suspendat sâmbătă. Începând de duminică, acesta va fi reluat, în condiţii normale de desfăşurare.

Reprezentanţi ai comunităţii LGBT s-au adunat, în urmă cu o săptămână, la sediul Primăriei Capitalei, pentru a protesta faţă de faptul că autoritatea locală nu şi-a dat acordul pentru organizarea marşului Bucharest Pride pe Calea Victoriei. Primăria Capitalei a transmis că s-au oferit mai multe opţiuni Asociaţiei ACCEPT, întrucât pe Calea Victoriei s-ar crea o densitate mare de oameni, iar forţelor de ordine le-ar fi dificil să asigure protecţia manifestanţilor.

Ulterior, reprezentanţii ACCEPT au avut o întâlnire la PMB, înaintea căreia au precizat că nu vor accepta nicio altă rută alternativă pentru participanţii la marş şi care îi va „readuce în conul de umbră” din care s-au zbătut să iasă în ultimii 20 de ani post abrogarea Articolului 200. „Toate autorităţile trebuie să înţeleagă că drepturile noastre fundamentale nu se negociază”, a adăugat asociaţia, într-o postare pe pagina de Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.