Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Martin Schulz avertizează că SPD ar fi afectat negativ în cazul unor alegeri anticipate

theguardian.com
martin schulz

Liderul social-democraţilor germani, Martin Schulz, le-a cerut membrilor formaţiunii sale politice să susţină, la congresul din 21 ianuarie, negocierile cu conservatorii cancelarului Angela Merkel, avertizând că în caz contrar există riscul organizării unor alegeri anticipate care ar putea afecta negativ Partidul Social-Democrat german (SPD), transmite Reuters. La aproape patru luni după alegerile parlamentare din Germania, Angela Merkel nu a reuşit să formeze un guvern. Refuzul delegaţilor SPD de a da undă verde negocierilor pentru formarea unei 'mari coaliţii' alături de conservatori ar putea duce la alegeri anticipate sau la un guvern minoritar pentru prima dată în istoria postbelică a Germaniei, conform Agerpres.

Mulţi experţi se tem că organizarea unor alegeri anticipate ar duce la consolidarea formaţiunii extremiste 'Alternativa pentru Germania' (AfD), care în urma scrutinului din septembrie anul trecut a intrat în parlament pentru prima dată. ''Dacă partidele nu reuşesc să formeze un guvern cu majorităţi în Bundestag, atunci alegătorii le vor pedepsi'', a spus Schulz pentru săptămânalul Der Spiegel.

El şi-a exprimat dezaprobarea faţă de cei care susţin că SPD trebuie să se reinventeze în opoziţie, susţinând că partidul său are acum puterea de a îmbunătăţi viaţa cotidiană a germanilor.

Un nou sondaj de opinie publicat de postul de televiziune ZDF indică faptul că 64% dintre germani şi 75% dintre membrii SPD se aşteaptă ca la congresul din 21 ianuarie delegaţii social-democraţi să aprobe începerea negocierilor cu blocul conservator (Uniunea Creştin-Democrată şi aliatul său bavarez, Uniunea Creştin-Socială) în vederea formării unui guvern de coaliţie la Berlin.

Doar 45% dintre germani susţin varianta unei 'mari coaliţii' între conservatori şi social-democraţi.

În cazul în care ar avea loc noi alegeri duminica viitoare, conservatorii ar obţine 33% din voturi (în creştere cu un punct procentual faţă de săptămâna trecută), iar social-democraţii doar 20%, în scădere cu trei puncte procentuale comparativ cu săptămâna trecută.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.