Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mărturii dureroase de la catafalcul regelui Mihai: 'România a pierdut totul. În numele poporului, mi-am cerut iertare'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam sicriu coroana regele mihai

Sute de persoane aşteptă, miercuri seară, să intre în Palatul Regal pentru a ajunge în Sala Tronului, unde trupul neînsufleţit al regelui Mihai este depus până sâmbătă. Convoiul funerar a fost aşteptat de aproximativ o mie de oameni, miercuri seară, în faţa Palatului. El a fost întâmpinat cu aplauze şi urale, cu scandări precum „Monarhia salvează România!”, dar şi cu steaguri cu stema regală. Oamenii au trecut de gardurile amplasate de jandarmerie de-o parte şi de alta a bulevardului Victoriei, pentru a ajunge mai aproape de porţile Palatului şi a suprinde o imagine.

După ce sicriul cu trupul neînsufleţit a fost dus pe braţe în Sala Tronului, o parte din mulţimea adunată în faţa Palatului a plecat, însă, în scurt timp, sute de oameni au format o coadă care a ajuns până aproape de Sala Palatului. După o ceremonie privată, la ora 21:00, cei care au aşteptat cortegiul funerar au putut intra pentru a se reculege la catafalcul Regelui Mihai.

Oamenii, de diverse vârste, ducând flori, şi-au aşteptat rândul în linişte. Trandafiri, lalele şi crizanteme albe împodobesc acum întreg gardul din faţă al Palatului. Mii de candele aprinse, coroane de flori şi mesaje: „Stelele să vă lumineze drumul! Rămas bun, Majestate! Prinţul Nicolae, rege al României!”.

După ce filosoful Mihai Şora a fost primul care s-a închinat la catafalcul Majestăţii Sale şi a scris într-una dintre cărţile de condoleanţe deschise la Palat, în jurul orei 23.00, numeroase persoane au venit să aducă un omagiu regelui. „Totul. România a pierdut totul. Eu, în numele poporului, mi-am cerut iertare. Noi nu am ştiut ce înseamnă. Am fost ţinuţi aşa cum am fost ţinuţi - într-o mizerie, într-o minciună... Asta este. Dureros, foarte dureros. Cât şi-ar fi dorit el...?! Unde am fi ajuns dacă ar fi ajuns el pe tron în 90? Unde era ţara asta?!”, a spus o femeie la ieşirea din Palat.

Între cei care au venit la catafalcul regelui Mihai s-au aflat şi Paul de România, însoţit de soţia lui, Lia, şi de fiul celor doi. Palatul Regal, unde regele Mihai a domnit timp de zece ani, este dominat de o atmosferă sobră. Toţi cei care vor dori să depună flori şi să se închine la catafalcul Majestăţii Sale Defuncte vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal până vineri, la ora 22.00.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai a fost adus în ţară, miercuri, la ora 11.00, cu o aeronavă militară care a aterizat pe Aeroportul Henri Coandă, unde a avut loc o slujbă religioasă. De la aeroport, sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale a fost transportat la Castelul Peleş, unde a rămas pentru câteva ore, apoi a fost adus la Bucureşti. Va rămâne în Sala Tronului de la Palatul Regal până sâmbătă, ziua în care va avea loc înmormântarea, la noua catedrală Episcopală de la Curtea de Argeş.

Preşedintele Klaus Iohannis şi prim-ministrul Mihai Tudose s-au recules la catafalcul regelui Mihai, la Sinaia, au depus coroane de flori şi au scris în cartea de condoleanţe deschisă la Castelul Peleş. Sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi transportat cu Trenul Regal de la Bucureşti la Curtea de Argeş.

La funeraliile regelui Mihai sunt aşteptaţi, sâmbătă, între alţii, regina Sofia a Spaniei, regina Greciei Anne-Marie, prinţul Charles al Marii Britanii şi zeci de reprezentanţi ai marilor familii nobiliare europene. La funeralii este aşteptat şi regele Filip al Belgiei, al treilea cel mai tânăr monarh european în exerciţiu, precum şi Prinţul Lorenz al Belgiei, Arhiduce de Austria. Regele Mihai - care împlinise 96 de ani pe 25 octombrie - a încetat din viaţă pe 5 decembrie, la reşedinţa sa din Elveţia. Printr-o hotărâre adoptată săptămâna trecută, Guvernul a stabilit doliu naţional în zilele de 14, 15 şi 16 decembrie, în memoria regelui Mihai, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.