Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Măsura care va afecta TOŢI profesorii. Deputatul Marilen Pirtea cere schimbarea gradaţiilor de merit

marilen_pirtea

Deputatul Marilen Pirtea, coordonator al Comisiei de Educaţie a PNL, susţine că metodologia de acordare a gradaţiilor de merit în învăţământul preuniversitar ar trebui modificată deoarece, în prezent, "cu 20 de lei, oricine îşi poate asigura diplome de participare la conferinţe cu valoare îndoielnică".

"Repuneţi meritul în gradaţia de merit!Cu 20 de lei, oricine îşi poate asigura diplome de participare la conferinţe a căror valoare este îndoielnică, mărindu-şi astfel şansele de obţinere a gradaţiei. Continuarea sub această formă înseamnă o risipă de fonduri, o cheltuială a statului care nu serveşte scopului. Este nevoie să schimbăm gradaţiile de merit cu meritul pentru gradaţii", a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest Timişoara, într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES.

Deputatul PNL susţine că, în prezent, există "o goană după adevărate dosare voluminoase de documente", dar care nu atestă performanţa, întrucât "grilele de evaluare şi metodologia întăresc acumulările cantitative pentru a obţine un punctaj mai mare, în detrimentul celor calitative".

"Pentru a servi scopului, gradaţiile ar trebui orientate spre cei care depun eforturi în rezolvarea problemelor precum analfabetismul funcţional, abandonul şcolar, către cei care inovează", a subliniat deputatul liberal.

Acesta a sesizat şi faptul că sistemul actual îi discriminează pe dascălii din mediul rural, care au şanse reduse de a obţine gradaţii faţă de colegii lor din urban, având în vedere că posibilităţile de implicare în diverse acţiuni sunt aproape inexistente la sate.

"Mult mai greu de 'îndesat' dosarul cu documente justificative este şi pentru cei de pe filiera tehnologică versus cea teoretică. Nici dacă am simplifica procedurile pentru aceştia nu este o soluţie, fără o revizuire din temelii a criteriilor de acordare", punctează Marilen Pirtea.

În opinia sa, în multe cazuri, rezultatele la olimpiadele şcolare, punctate consistent în grilă, nu sunt imaginea fidelă a performanţei la clasă, ci au legătură în primul rând cu talentul elevilor şi cultul muncii susţinut de familie. Totodată, "prin centralizarea excesivă a sistemului nu se ţine cont de aprecierea corpului profesoral din unitatea de învăţământ de care aparţine cadrul didactic", a mai afirmat Pirtea.

Deputatul Marilen Pirtea concluzionează că "metodologia de acordare a gradaţiilor de merit în învăţământul preuniversitar nu întăreşte şi nu maximizează strategiile de îmbunătăţire a indicatorilor de ţară, precum diminuarea abandonului şcolar, reducerea analfabetismului funcţional, performanţa şcolară în medii dezavantajate, cultura proiectelor, inovarea şi civismul".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.