Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Măsură exemplară luată de Poroșenko împotriva corupției: Președintele ucrainean lovește în camarila personală pentru a demonstra că glumește

Petro Poroşenko

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko l-a demis luni, la mai puţin de o lună înainte de alegerile prezidenţiale, pe unul dintre apropiaţii săi, cu o poziţie înaltă în instituţiile de securitate ale ţării, după ce presa a scris despre implicarea acestuia într-un caz de deturnare de fonduri în armată, potrivit France Presse, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Anunţul aşteptat de toată lumea! Pe cine trimite PSD la prezidențiale – Liviu Dragnea, informații explozive

Pus în dificultate de acest scandal izbucnit în plină campanie electorală, în condiţiile în care este acuzat că nu face suficient pentru combaterea corupţiei, Poroşenko a anunţat că a semnat un decret privind destituirea lui Oleg Gladkovski din funcţia de secretar adjunct al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare pentru a asigura o 'anchetă onestă, imparţială şi obiectivă'.

Preşedintele ucrainean a cerut Biroului Naţional Anticorupţie (NABU) şi parchetului specializat în acest tip de cazuri să 'pună punctul pe i'.

'Nici funcţia sa, nici relaţiile sale, nici faptul că îl cunoaşte pe preşedinte de mult timp nu îl vor salva', a asigurat Petro Poroşenko, care s-a pronunţat cu privire la cazul lui Gladkovski într-o vizită efectuată în sudul ţării şi care a fost prezentată live pe pagina sa de Facebook.

Acuzat de mult timp de detractorii săi că îşi acoperă fidelii corupţi, Poroşenko - unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ucraina şi care a ajuns la conducerea statului în urma mişcării prooccidentale din Piaţa Independenţei din Kiev (Maidan Nezaliojnosti) - candidează pentru al doilea mandat prezidenţial, al cărui prim tur urmează să aibă loc la 31 martie, dar nu este sigur ca va câştiga acest scrutin.

Potrivit jurnaliştilor de investigaţie în cadrul proiectului 'Naşi Groşi' ('Banii Noştri'), partenerul său de afaceri Oleg Gladkovski, precum şi fiul acestuia (Igor Gladkovski) au fost implicaţi într-o vastă operaţiune de deturnare de fonduri publice în anii 2015-2017.

Ei - conform sursei menţionate - au utilizat societăţi paravan, între care o uzină din Kiev care îi aparţinuse lui Poroşenko la data producerii faptelor, pentru a vinde armatei ucrainene la preţuri artificial mărite piese de schimb pentru echipamente militare importate ilegal din Rusia în Ucraina.

Aceste dezvăluiri, între care o nouă serie este aşteptată luni seara, au generat critici virulente în Ucraina, care se confruntă din 2014 cu un război cu separatiştii proruşi în estul ţării. Situaţia este cu atât mai jenantă cu cât Kievul şi Occidentul acuză Rusia de susţinerea militară a rebelilor din regiunea Donbas.

Fostul premier Iulia Timoşenko, rivala lui Poroşenko în cursa prezidenţială, a cerut începerea unei proceduri de destituire a şefului statului pentru 'înaltă trădare', acuzându-l de 'colaborare cu inamicul' şi de 'asistenţă acordată ţării ocupant'.

Oleg Gladkovski a respins aceste acuzaţii şi a declarat că va coopera cu anchetatorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.