Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Măsuri antiimigraţie preconizate la summitul UE din Malta, criticate de ONG-uri

ABC
imigranti

Organizaţii internaţionale şi ONG-uri atenţionează împotriva măsurilor preconizate de ţările din UE ale căror lideri s-au reunit vineri în Malta. Menite să blocheze sosirea a mii de migranţi dinspre Libia, organizaţiile le consideră periculoase, în special pentru copii, informează AFP. 'Deciziile luate la summitul de vineri reprezintă literalmente o problemă de viaţă şi de moarte pentru miile de copii în tranzit sau blocaţi în Libia', a subliniat directorul-adjunct al Unicef, Justin Forsyth, într-un comunicat.

Pentru majoritatea acestor organizaţii, internaţionale sau non-guvernamentale, ceea ce se întâmplă în Malta pur şi simplu încalcă drepturile omului şi riscă să provoace o nouă catastrofă umanitară. Liderii UE s-au reunit pe mica insulă Malta din Marea Mediterană, unde au aprobat o nouă strategie destinată să 'spargă modelul economic' al traficanţilor din Libia, care au transportat deja sute de mii de migranţi spre Italia, în timpul ultimilor trei ani.

Europenii doresc să întărească rolul pazei de coastă libiene în interceptarea ambarcaţiunilor ce transportă migranţi, înainte ca acestea să intre în apele internaţionale, să-i ajute pe vecinii Libiei să închidă accesul spre această ţară şi să-i convingă pe migranţi să se întoarcă de unde au venit, cel puţin în ceea ce-i priveşte pe migranţii economici care nu pot beneficia de statutul de refugiat. Aceste măsuri îngrijorează organizaţiile neguvernamentale, care se tem de rele tratamente aplicate migranţilor blocaţi în Libia pentru că nu pot traversa Marea Mediteraneană. 'Să respingi pur şi simplu copii disperaţi înapoi într-o ţară pe care mulţi o descriu drept un infern nu este o soluţie', a estimat Ester Asin, un responsabil din cadrul organizaţiei Save the children, din Bruxelles.

Mulţi migranţi vorbesc despre condiţiile extrem de dure cu care sunt nevoiţi să se confrunte în Libia. 'Prin acest acord, UE organizează respingerea către persecutorii lor a unor persoane deja greu încercate în timpul primei lor traversări în Libia', şi-a exprimat la rândul său îngrijorarea preşedinta organizaţiei 'Medecins du Monde', Francoise Sivignon, conform Agerpres.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) le-au solicitat într-un comunicat comun europenilor să 'nu-i aresteze automat pe refugiaţi şi migranţi şi să-i ţină în condiţii inumane', ci dimpotrivă, să favorizeze primirea lor în condiţii decente în Libia.

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a dat asigurări, vineri dimineaţa, la sosirea sa în Malta, că UE s-ar putea 'diferenţia' în problema privind migraţia printr-o abordare bazată pe parteneriat, având drept obiectiv 'salvarea de vieţi' şi respectarea drepturilor omului. Europenii încearcă să blocheze ruta de pe Mediterana centrală, plecând din Libia, după închiderea celei din Marea Egee, ca urmare a unui acord încheiat cu Turcia. Peste 181.000 de migranţi au sosit anul trecut pe coastele italiene, un record, la fel ca numărul de morţi din timpul ultimelor trei luni: de 13 ori mai mare decât anul trecut în aceeaşi perioadă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.