Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Matteo Messina Denaro alias `Il Padrino` glumește în închisoare: `Până azi nu am avut antecedente penale, apoi nu știu ce s-a întâmplat`

imperiapost.it
Matteo Messina Denaro arestare Mafia

În ciuda bolii sale, Matteo Messina Denaro este "în condiție fizică perfectă, observându-se că frecventa des sala de sport". Și nu este deprimat, așa cum apăruse Bernardo Provenzano când a fost arestat, ci "mai mult decât reactiv, deloc agresiv, dimpotrivă, în felul lui, ironic". Matteo Messina Denaro i-a surprins pe cei care au asistat la intrarea lui în închisoarea de maximă siguranță "Le Costarelle" din L'Aquila, la 1:20 noaptea. Deși este prima dată la închisoare, și-a permis chiar și câteva glume. Celor care, completând fișa cu date personale, l-au întrebat: "Aveți antecedente penale?", bossul, capturat cu o identitate falsă, le-a zâmbit și le-a răspuns: "Până în seara asta nu aveam cazier, apoi nu știu ce s-a întâmplat". Iar la următoarea întrebare: "Reședința?", liderul mafiei a mai schițat un zâmbet și a răspuns: "Nu am avut niciodată reședință". Nu s-a sustras de la interviul cu psihologul. Și, apoi, și-a dat jos hainele - toate haine de designer, de la geaca din piele de oaie, la fes si până la cămașă - și s-a supus examinării, în care a apărut bine îngrijit și fără probleme majore vizibile, relatează Corriere de della Sera citat de Rador.

Nu a cerut nimic. Nici echipament și aparatură de sport, nici ziare, nici cărți, nici altceva. Iar la întrebarea concretă dacă a luat cina sau ar vrea ceva de mâncare, a răspuns: "Nu am luat cina, nu îmi era foame, dar nu am chef de nimic. Mulțumesc".

Apoi, a fost escortat în camera sa de detenție. Dimensiuni obișnuite: patru metri pe trei cu baie în colț, pat, dulap și masă, toate bătute în cuie pe podea, televizor închis într-o cutie fără acces la canalele regionale, pentru a evita mesajele codificate și fără chicinetă. Din motive de siguranță, aragazul și alimentele îi vor fi furnizate dimineața și retrase seara. Neavând lenjerie personală, i-a fost adusă lenjeria închisorii.

Personalul penitenciarului dorește să precizeze că Matteo Messina Denaro "va fi un deținut la 41 bis ca toți ceilalți". Agenții Grupului de Operațiuni Mobile (GOM) din "Le Costarelle" au 154 (12 femei și 142 de bărbați) de supravegheat. Un efort enorm, care a crescut de-a lungul anilor, ca în toată Italia: în 2009 erau 564 de deținuți la închisoarea de maximă siguranță 41 bis și 742 de agenți ai GOM; acum este invers, cu 740 în închisoare și 635 de agenți. Supravegherea este îngreunată și de reglementările europene care, pentru a proteja confidențialitatea, nu mai permit pornirea camerelor de luat vederi în celule 24 de ore pe zi, decât pentru cei cu probleme de sănătate, monitorizându-l pe deținut de la distanță așa cum se întâmpla pe vremea lui Riina. Cu excepția cazului în care starea sa de bolnav de cancer o impune, agenții vor trebui să îl supravegheze din coridor.

Pentru ședințele de chimioterapie va merge la Spitalul "San Salvatore" din l'Aquila, care are o secție dedicată deținuților de la 41 bis. Astăzi, într-o întâlnire cu medicul primar Mutti, se va evalua posibilitatea efectuării tratamentului într-o cameră dotată din penitenciar fără a scoate deținutul afară, conform recomandărilor sindicatelor de poliție din penitenciar: "Este mai bine să nu supuneți agenții la riscuri și eforturi, pentru a evita 'să fie găurită plasa de siguranță', așa cum s-a întâmplat în trecut: dacă Messina Denaro este șeful mafiei, dincolo de abnegarea agenților, rămâne ca atare chiar și în închisoare", avertizează Leo Beneduce de la OSAPP.

Pericolul să fie trimise mesaje este real. Din acest motiv, deținuții de la 41 bis au dreptul la o singură întâlnire pe lună cu membrii familiei. Messina Denaro este mai norocos, pentru că nepoata sa Lorenza Guttadauro (fiica surorii sale Rosalia și a liderului clanului Brancaccio, Giuseppe Guttadauro) îl va apăra. În prezent, «u Siccu» este singur într-o celulă, într-o aripă unde nu se află nimeni, deși, în general, legea permite deținuților sub regim 41 bis să socializeze.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.