Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MCV: Comisia Europeană cere schimbarea mecanismului de numire a procurorilor

ue.9ekr3f8xjy

Una din cele mai importante recomandări din ultimul raport MCV publicat astăzi de Comisia Europeană se referă la numirile șefilor de parchete. Comisia sugerează că ”pe termen mai lung” ar trebui găsit un sistem ”mai robust și independent”.

Așadar, cerința nu este pentru anul 2016, când expiră mandatele actualilor șefi de parchete, ci, probabil, pentru următorul ”schimb de ștafetă” din 2019.

”Pe termen mai lung, ar trebui introdus prin lege un sistem mai robust și independent de numire a procurorilor de rang înalt: la nivel legislativ nu există criterii pentru a se asigura cel mai înalt nivel de competențe profesionale și integritate, iar procedura de numire actuală comportă o componentă politică puternică, având în vedere rolul pe care îl are în cadrul acesteia ministrul justiției. În trecut, procedurile de numire au fost deseori subiect de controversă și au fost marcate în mod clar de influențe politice. Pe baza orientărilor din partea Consiliului Europei, Ministerul Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui să conducă dezbaterea cu privire la măsura în care este oportun ca decizia-cheie să revină unui ministru din guvern, în special în ceea ce privește numirile în posturi care nu sunt de conducere la cel mai înalt nivel a instituțiilor.” (MCV, Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu, 27.01.2016).

Recomandarea sugerează scoaterea Guvernului din mecanismul de numire a procurorilor, din cauza posibilității de politizare. Au existat discuții în mai multe rânduri, în ultimii ani, dacă atribuția nu ar trebui mutată în CSM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.