Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medalia de onoare pentru eroii neamului românesc: generalul-locotenent(rtr) aviator Ion Dobran și generalul-maior(rtr) de flotilă aeriană Radu Theodoru

UMPMV
UMPMV Uniunea militarilor și politistilor

Joi, 17 iunie 2021, președintele Uniunii Militarilor si Politistilor “Mihai Viteazul”, gl(r) Gabriel Oprea, a decernat medalia de onoare “Mihai Viteazul” unor personalități militare, pentru contribuția acestora la securitatea națională.

Primele personalități care au primit medalia sunt generalul-locotenent(rtr) aviator Ion Dobran și generalul-maior(rtr) de flotilă aeriană Radu Theodoru.

Președintele UMPMV a mulțumit celor care au răspuns la invitația de a participa la ceremonia organizată la sediul Uniunii. Gl.(r) Oprea a salutat prezența, în număr mare, a personalităților militare, sportive și politice care au venit astăzi să își exprime aprecierea față de cei doi generali.

Generalul Dobran și generalul Theodoru sunt doi eroi ai neamului românesc, două simboluri deosebit de importante pentru România și suntem mândri că îi avem astăzi printre noi. Militarii din generația celor două simboluri naționale, au vărsat tone de sânge pentru ca România să fie astăzi un stat membru al NATO și membru al Uniunii Europene. Avem, cu toții, datoria și onoarea, în același timp, să ne respectăm și să ne iubim eroii, să apreciem, așa cum merită, simbolurile neamului românesc. Tânăra generație trebuie să-și cunoască istoria, să-și cunoască eroii. De aceea ne-am întâlnit astăzi, aici, să-i sărbătorim pe doi dintre românii care și-au respectat până la capăt jurământul față de țară”, a declarat Gabriel Oprea.

Gl. Dobran și gl. Theodoru au evocat, în cadrul ceremoniei, momente importante din luptele la care au participat și au mulțumit Uniunii Militarilor si Politistilor “Mihai Viteazul” pentru “grija pe care o are pentru ultimele rămășițe ale aviației de război. Aici, la Uniune, ne simțim ca acasă. Să ne amintim de trecut, nu trebuie să-l uităm. Nu vom uita niciodată luptele prin care am trecut cu glorie”.

Gl-lt.(rtr) Ion Dobran a împlinit anul acesta 102 ani. Gl. Dobran este unul dintre așii aviației de vânătoare române în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pasionat de avioane încă din copilărie, și-a urmat visul și a absolvit școala de aviație. După absolvire a fost trimis direct pe front. A doborât 18 avioane inamice în peste 300 de misiuni de luptă.

Gl-mr(rtr) Radu Theodoru, în vârstă de 97 de ani, are o carieră literară bogată, fiind unul dintre cei mai importanți scriitori postbelici din literatura română. De-a lungul timpului, a scris numeroase romane istorice, romane cu subiecte contemporane, de analiză politică, științifico-fantastice, dar și romane document, nuvele și piese de teatru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.