Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medalii din aur, argint, bronz şi Turnul Eiffel, pentru cei mai buni sportivi de la JO 2024

medalii

Cei mai buni sportivi vor fi recompensaţi la Jocurile Olimpice şi Paralimpice de anul acesta de la Paris cu medalii de aur, argint şi bronz, prezentate joi, la Paris, dar distincţiile cuprind şi bucăţi hexagonale din emblematicul Turn Eiffel, relatează agenţiile internaţionale de presă, potrivit Agerpres.

Pe faţa celor 5.084 de medalii, hexagonul de fier provenit din Turnul Eiffel, având logo-ul Paris-2024, emană raze modelate în metalul distincţiei. Pe verso se află figuri gravate ale zeiţei victoriei, Atena Nike, stadionului panathenaic şi Acropolelor, impuse de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), la care Comitetul de organizare Paris 2024 a obţinut autorizaţia excepţională de a adăuga silueta Turnului Eiffel.

Disciplina sportivă la care este acordată medalia este înscrisă pe marginea distincţiei.

Pe medaliile paralimpice nu există figuri impuse, astfel acestea prezintă o vedere de sub Turnul Eiffel, cu inscripţia Paris 2024, în limbaj braille.

Preşedintele Comitetului de organizare (COJO), Tony Estanguet, a explicat, joi, la prezentarea medaliilor, că ideea Turnului Eiffel a fost ''unanimă'' şi a mulţumit primăriei pariziene, Societăţii Turnului Eiffel, condusă de Jean-Francois Martins, pentru oferirea de bucăţi neutilizate din Turnul Eiffel.

''Obţinerea unei medalii înseamnă obţinerea unei bucăţi de istorie, iar această medalie olimpică înseamnă o bucăţică din Franţa, o parte din patrimoniul nostru'', a declarat, joi, Martin Fourcade, preşedintele Comisiei sportivilor din cadrul COJO, fost campion olimpic.

Cele 18 grame din Turnul Eiffel incluse în fiecare medalie au fost extrase din bucăţi din ''Doamna de Fier'' provenite din renovări ale monumentului şi păstrate într-un hangar secret de la periferia Parisului.

Fiecare medalie are un diametru de 85 de mm, 9,2 mm grosime, de greutăţi diferite, 529 grame cea de aur, 525 grame cea de argint, 455 grame cea de bronz.

Bijuteria Chaumet, proprietatea LVMH, partener premium al Jocurilor Olimpice şi Paralimpice, a desenat şi conceput medaliile în atelierele din Place de Vendome.

Un obişnuit al comenzilor speciale şi al discreţiei, Chaumet, născut în 1780, a creat piese unice pentru împăraţi, regine, maharajahi, actriţe, dansatoare, dar niciodată medalii sportive.

Jocurile Olimpice vor avea loc în perioada 26 iulie-11 august, iar cele Paralimpice între 28 august şi 8 septembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.