Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un medicament pentru obezitate reduce la jumătate riscul de diabet de tip II, arată un studiu

arkansasonline.com
obezitate gras supraponderal

Riscul de diabet zaharat de tip 2 este redus la mai mult de jumătate cu un medicament pentru obezitate, potrivit unui studiu care va fi prezentat la reuniunea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), ce va avea loc la Stockholm, în Suedia, în perioada 19 -23 septembrie, potrivit 360medical.ro.

Medicamentul semaglutidă, aprobat recent în Statele Unite și în Uniunea Europeană pentru a trata obezitatea, printr-o injecție administrată săptămânal, reduce cu mai mult de 60% riscul pentru diabet zaharat de tip 2, arată un nou studiu.

„Semaglutida pare a fi cel mai eficient medicament până în prezent pentru tratarea obezității”, a declarat dr. W. Timothy Garvey, de la departamentul de științe ale nutriției, de la universitatea Alabama. din SUA, care a condus cercetarea.

„Aprobarea (medicamentului) s-a bazat pe rezultatele studiilor clinice care arată că reduce greutatea, în medie, cu peste 15% atunci când este utilizat împreună cu un program de stil de viață sănătos”, a precizat medicul.

Pierderea în greutate poate trata sau preveni o gamă largă de complicații legate de obezitate, care afectează sănătatea și calitatea vieții, fiind un factor important în medicina obezității, spun autorii.

Medicamentul are aprobare provizorie pentru tratarea diabetului și în Anglia.

Se știe din studii anterioare că obezitatea crește riscul pentru diabetul zaharat de tip 2 de cel puțin șase ori. Pentru a afla mai multe, cercetătorii au efectuat o nouă analiză a datelor din două studii cu medicamentul semaglutidă.

În studiul STEP1, 1961 de participanți supraponderali sau cu obezitate au primit o injecție de 2,4 mg de semaglutidă sau un placebo săptămânal, timp de 68 de săptămâni.

Studiul STEP4 a implicat 803 participanți supraponderali sau cu obezitate. Toți au primit injecții săptămânale cu 2,4 mg semaglutidă timp de 20 de săptămâni, și apoi, fie au rămas pe semaglutidă, fie au trecut la placebo în următoarele 48 de săptămâni.

Participanții din ambele studii au primit sfaturi cu privire la dietă și exerciții fizice.

Cercetătorii au folosit sistemul de stadializare a bolilor cardiometabolice (CMDS) pentru a estima riscul participanților de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 în următorii 10 ani.

S-a arătat anterior că CMDS poate măsura foarte precis riscului pentru diabetul zaharat de tip 2, și este calculat după o formulă care ține cont de sexul pacientului, vârsta, rasa, IMC (indicele de masă corporală) și tensiunea arterială, precum și nivelurile de glucoză, colesterol HDL („colesterolul rău”) și trigliceride, din sânge.

La participanții STEP1, care au primit semaglutidă, scorurile de risc pe 10 ani pentru diabet zaharat de tip 2 au scăzut cu 61% (de la 18,2% în săptămâna 0 la 7,1% în săptămâna 68), comparativ cu o reducere de 13% a scorului de risc pentru cei cărora li s-a administrat placebo (17,8% în săptămâna 0 până la 15,6% în săptămâna 68). Scorurile de risc au reflectat pierderea în greutate, care a fost de 17%, în medie, cu semaglutidă față de 3% cu placebo.

La începutul studiului, scorurile de risc au fost mai mari la participanții cu pre-diabet decât la cei cu niveluri normale de zahăr din sânge (glicemie).

Medicamentul semaglutidă a redus riscul cu o cantitate similară, în ambele grupuri.

La participanții STEP4, cele mai mari scăderi ale scorurilor de risc au fost observate în primele 20 de săptămâni (de la 20,6% în săptămâna 0 la 11,4% în săptămâna 20).

La cei care au continuat să primească semaglutidă, scorul de risc a scăzut și mai mult la 7,7%, dar, la cei care au trecut la placebo, a crescut la 15,4%.

Acest lucru indică faptul că este necesar un tratament susținut cu semaglutidă pentru a menține reducerea riscului de diabet zaharat de tip 2, spun autorii studiului.

„Semaglutida reduce riscul viitor de diabet cu peste 60% la pacienții cu obezitate. Această cifră este similară indiferent dacă un pacient are prediabet sau niveluri normale de zahăr din sânge”, a precizat dr. Garvey, subliniind că este necesar un tratament susținut pentru a menține acest beneficiu.

„Având în vedere ratele în creștere ale obezității și diabetului, medicamentul semaglutidă ar putea fi utilizat eficient pentru a reduce povara acestor boli cronice”, a mai precizat medicul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.