Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medicii de la Timișoara, SOLUȚIE REVOLUȚIONARĂ: pacienții GRAV afectați de coronavirus, tratați cu plâmân artificial

pixabay
boom

Soluție revoluționară, de la Timișoara. Medicii de aici propun un tratament inedit pentru pacienții cu coronavirus. Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara propun ”plămânul artificial” pentru tratarea leziunilor grave ale aparatului respirator. Dispozitivul, cu o structură asemănătoare cu a alveolelor pulmonare, este folosit şi în cazul pacienţilor cu COVID-19, conform Mediafax.

Citește și: Raed Arafat trece la AMENINȚAREA elevilor: 'Nu vrei să porți mască? Ieși afară! E clar că la început va fi greu'

Potrivit unui comunicat de presă, de joi, al Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, ECMO(Extracorporeal Membrane Oxygenation) sau “Plămân artificial”, este dispozitivul care asigură eliminarea bioxidului de carbon din organism şi oxigenarea sângelui.

”Structura acestuia este asemănătoare cu a alveolelor pulmonare şi suplineşte funcţia plămânului atunci când aceasta este afectată. Leziunile grave ale plămânului nu permit funcţionarea normală a acestuia. Astfel, activitatea organului respirator este preluată de acest aparat special”, se arată în comunicat.

Medicii Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara au decis folosirea oxigenării extracorporale cu membrană, a “plămânului artificial” şi în cazul pacienţilor cu forme severe de Covid 19.

“Plămânul artificial este o soluţie disperată. Plămânii sunt afectaţi într-o poportie mai mare de 70-80 la suta, iar organismul nu reuşeşte să facă faţă. Noi încercăm să punem plămânul în repaus, astfel încât el să îşi revină, urmând ca treptat să facem switch-ul între "plămânul artificial" şi plămânul pacientului”, a declarat Ciprian Gîndac, medic primar ATI Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” Timişoara.

Dispozitivul ECMO, ce se foloseşte, de regulă, în cazul pacienţilor intubaţi, preia sângele neoxigenat din organism prin vena femurală, îl trece printr-o turbină prevăzută cu membrane oxigenatorii, iar apoi este transportat înapoi în organismul pacientului prin vena jugulară. Perioada de conectare la “plămânul artificial” poate să ajungă si la 30 de zile.

Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara dispune de două asemenea aparate care sunt folosite în prezent în cazul pacienţilor internaţi în Secţia de Terapie Intensivă cu forme severe de infecţie cu noul coronavirus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.