Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medicul Şerban Bubenek recunoaște că la terapie intensivă nu prea se mai salvează vieți: Doar 4 din 10 scapă

inquamFOTO/George Calin
serban bubenek

Medicul Şerban Bubenek, managerul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare din Bucureşti, a atras atenţia că mortalitatea în secţiile de Terapie Intensivă din ţară este de 58-59 la sută şi că fiecare medic din secţiile ATI îngrijeşte de patru ori mai mulţi bolnavi decât ar fi normal, conform news.ro.

"Noi ştiam de anul trecut că atunci când o să avem peste 1.300-1.400 de pacienţi COVID în Terapiile Intensive, calitatea îngrijirilor medicale şi promptitudinea cu care sunt aplicate se va diminua. La 1.800 de pacienţi, câţi avem acum în Terapiile Intensive din România e foarte clar că un doctor îngrijeşte de patru ori mai mulţi pacienţi decât ar trebui să îngrijească în mod normal, iar răspunsul asistentelor la acest număr mare de pacienţi este că eficienţa lor scade cu 40 la sută pentru că sunt supraîncărcate şi alienate în sarcini la foarte mulţi bolnavi, lucru care se vede şi la mortalitate. Dacă mortalitatea în ATI la mijlocul anului 2020 era sub 50 la sută, a crescut spre 50 la sută la sfârşitul anului 2020, iar în clipa de faţă mortalitatea în Terapia Intensivă se apropie de 58-59 la sută. Asta în condiţiile în care în toată lumea mortalitatea în ATI variază între 25 şi 90 la sută", a declarat Şerban Bubenek, sâmbătă, într-o conferinţă de presă care a avut loc în cadrul Maratonului Vaccinării din Capitală.

Medicul a adăugat că situaţia devine "aproape incontrolabilă" şi că soluţia este vaccinarea împotriva COVID-19.

"Situaţia devine aproape necontrolabilă. Bătălia nu se câştigă nici în ATI, nici în UPU, nici în spital, bătălia se câştigă dacă ne distanţăm social şi ne vaccinăm contra virusului”, a subliniat Bubenek.

Şerban Bubenek a precizat că la finalul lunii noiembrie vor apărea anitivirale pentru pacienţii cu COVID-19, dar că acestea nu se vor găsi "la colţul străzii”.

"O veste bună ar putea fi faptul că şi în România sperăm ca până la sfârşitul lunii noiembrie să apară noi antivirale care să fie destinate pacienţilor cu forme medii şi chiar severe, dar această terapie viitoare, ca şi anticorpii monoclonali, nu va fi într-un număr atât de mare încât să se poată lua de la colţul străzii şi să se poată administra fără supraveghere medicală. Deci în continuare vaccinarea va rămâne principala metodă prin care încercăm să scădem mortalitatea celor care vaccinaţi fiind se vor infecta”, a declarat medicul Şerban Bubenek.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.