Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Medicul Virgil Musta, reacție după ce sute de oameni de știință au tras un nou semnal de alarmă privind COVID-19: 'Cred că aici este cheia'

stirileprotv.ro
Virgil Musta

Sute de oameni de știință din 32 de țări trag un semnal de alarmă: noul coronavirus se poate lua mai ușor decât se credea până acum. Într-o scrisoare adresată Organizației Mondiale a Sănătății, 239 de cercetători spun că au ajuns la concluzia că virusul rămâne în aer în particule mici, cum sunt cele expirate de un bolnav, și poate infecta alte persoane. Noua teorie presupune că virusul poate fi transmis dintr-o parte în alta prin intermediul sistemelor de ventilație, într-o clădire de birouri, de exemplu. Dr. Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, a comentat la Digi24 acest semnal de alarmă al oamenilor de știință și a explicat care sunt cele mai periculoase spații închise și în ce măsură ne putem contamina prin intermediul aerului condiționat.

Dr. Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, spune că se știe că transmiterea virusului este aeriană și că cea mai intensă transmitere este când ne aflăm la o distanță de sub un metru și vorbim cu o persoană contaminată, cu atât mai mult dacă persoana respectivă tușește sau strănută. De aceea sunt importante măsurile de distanțare fizică și purtarea măștii. Cealaltă cale de transmitere este prin suprafețe, prin mâna murdară care, dusă la nas sau la gură, contaminează și duce virusul pe cale bucală în organism.

Nici n-au scăpat bine de carantină, că în Suceava lovește un nou PRĂPĂD: COD ROȘU de inundații

De altfel, dr. Virgil Musta menționa încă de la începutul lunii mai, la Digi24, că instalațiile de aer condiționat ar putea constitui un pericol, dacă nu au un filtru bactericid. „Mă refeream la aerul condiționat în incinte ale instituțiilor publice, unde pot fi un număr mare de persoane, care nu se știe dacă sunt sau nu sunt contaminate. Dacă aerul condiționat nu prezintă sisteme de dezinfecție eficiente, există acest risc”, a spus luni, la Digi24, dr. Virgil Musta, comentând scrisoarea celor 239 de cercetători adresată OMS.

Acest risc, al contaminării prin intermediul aerului condiționat, există mai puțin în familie, unde contactul între persoane este permanent și dacă un membru din familie face boala, cel mai probabil o fac și ceilalți, a adăugat dr. Virgil Musta.

Lămpile cu ultraviolete, care au efect bactericid și virucid, ajută la decontaminarea suprafețelor din incite asupra cărora cad razele, dar au dezavanatajul că atât timp cât acționează, 20-30 de minute, în încăperea respectivă nu trebuie să fie nicio persoană.

Cele mai periculoase spații închise rămân mijloacele de transport în comun. Atât timp cât sunt foarte aglomerate, ele reprezintă un factor important de transmitere, pentru că acolo, mai ales dacă este aglomerație, nici nu ai cum să păstrezi distanța de 1,5 metri. În ceea ce privește hipermarketurile - depinde cât de aglomerate sunt, plus că există niște reguli, a punctat medicul infecționist.

„Eu cred că de fapt, în fiecare loc, dacă este bine evaluat din punct de vedere al riscului epidemic, se pot institui măsuri ca să se diminueze la  maximum riscul de contaminare. De fapt, cred că aici este cheia. Fiecare activitate poate fi desfășurată, dar în anumite condiții. Și aici e rolul managementului societății respective sau a celui care conduce activitatea să evalueze riscurile și să vadă ce măsuri trebuie luate ca să diminueze riscul la maximum”, a explicat Virgil Musta la Digi24.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.