Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mediterana devine cimitirul refugiaților: Numărul deceselor a explodat de la începutul anului

Mondo News
imigranti mediterana

Numărul deceselor consemnate de-a lungul rutelor de migraţie din Mediterana a crescut de peste două ori în prima jumătate a lui 2021 comparativ cu perioada similară de anul trecut, relevă datele publicate miercuri de Organizaţia Internaţională pentru Migraţii (OIM), transmite dpa.

În acelaşi interval, a crescut cu 58% numărul (aproape 76.000 în perioada ianuarie-iunie) celor care au încercat să traverseze Mediterana din nordul Africii spre Europa.

Totodată, statele nord-africane au împiedicat cu 37% mai mulţi migranţi să-şi continue călătoria spre nord.

Creşterile puternice consemnate se datorează parţial faptului că relativ puţini migranţi au încercat traversarea Mediteranei în timpul pandemiei anul trecut, explică agenţia ONU. În prima jumătate a lui 2020, aceştia au fost cu 17% mai puţini decât în 2019.

În 2021, OIM a consemnat un total de 896 de decese, în creştere cu 130% faţă de anul trecut. Acestora li se adaugă cel puţin 250 de migranţi care au murit anul acesta încercând să ajungă în insulele Canare, situate de vest de continentul african, potrivit cifrelor OIM.

Cele mai multe victime, 741, şi-au pierdut viaţa în traversarea Mediteranei Centrale spre Italia. Alţi 149 de migranţi au murit în drum spre Spania, iar şase au pierit în Mediterana de Est, pe ruta maritimă dinspre Turcia spre Grecia.

OIM a criticat lipsa operaţiunilor de salvare, notând că, în cea mai mare parte din timp, o singură navă de salvare aparţinând unei organizaţii umanitare a fost desfăşurată pe mare, în vreme ce alte nouă erau de obicei blocate în porturi.

Acelaşi raport mai arată că gărzile de coastă din nordul Africii a oprit peste 31.500 de persoane în primele şase luni ale anului, cu 76% în plus faţă de 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.