Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mediul de afaceri își strigă nemulțumirea, după revoluția fiscală a Guvernului: 'Este mult mai grav'

Inquam Photos / Octav Ganea
Mihai Tudose

Mediul de afaceri nu se plânge de nivelul fiscalității din România, ci de lipsa de predictibilitate a cadrului fiscal, ceea ce este mult mai grav, a declarat, marți, președintele Camerei de Comerț Româno-Germane (AHK), Dragoș Anastasiu, într-o conferință de presă.

"Punând logica la contribuție, investitorii au nevoie de câteva condiții să facă pașii spre investiții. Prima este forța de muncă, a doua este să găsească un cadru fiscal atractiv, întrucât investițiile sunt făcute pentru a face profit. Totodată, ei trebuie să aibă încredere în mediul în care investesc", a spus Anastasiu.

Citește și: INS: Economia României a crescut în al treilea trimestru cu aproape nouă procente, depăşind estimările

În opinia sa, alte domenii foarte importante la care se uită investitorii sunt infrastructura și sectoarele de sănătate și educație.

"Ce vedem acum în România nu transmite neapărat cele mai bune semnale în ceea ce privește încrederea. Aceasta vine din predictibilitate, din semnalele verbale și non-verbale cu privire la investitorii străini, la multinaționale, la bănci, la cei care fac economia să se dezvolte", a arătat oficialul AHK.

Potrivit acestuia, România este o țară foarte atractivă și are un potențial de creștere extraordinar.

"România poate crește cu 10% pe an în următorii câțiva ani, gândiți-vă câte putem face doar din turism. Dacă nu, investitorii își vor căuta alte drumuri. Sunt patru milioane de cetățeni români care au găsit drumul spre alte țări. Investitorii de aici nu doresc să plece, ci să rămână, să se dezvolte aici și să chemăm și pe alții alături de noi. Dar avem nevoie de acest cadru general, un cadru care în momentul de față este tulburat și în care cred din toată inima mea că trebuie să se liniștească, să tragă aer în piept, să se liniștească, să se calmeze, să revină la dialog real și în felul acesta semnalul către investitori va fi unul pozitiv", a mai spus Anastasiu.

El a susținut că România nu este departe de a-și valorifica potențialul senzațional, însă pentru aceasta este nevoie ca toată lumea să se așeze la dialog.

Citește și: ANAF, date oficiale despre angajatorii care nu au plătit contribuţiile sociale: restanţe de aproape 16 mld. lei. Agenţia anunţă executări silite

"Nu ne plângem de fiscalitate, ci de lipsa de predictibilitate a fiscalității, ceea ce este mult mai grav", a ținut el să sublinieze.

Potrivit unui comunicat al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane, remis, de asemenea, luni, investitorii nemți au luat cunoștință cu mare îngrijorare de modificările din Codul fiscal, care vor intra în vigoare la începutul anului 2018, precizând că doresc să sublinieze încă o dată pericolele pe care le reprezintă adoptarea acestor măsuri în forma actuală.

"AHK România a subliniat în nenumărate rânduri că predictibilitatea, stabilitatea, transparența și statul de drept sunt deosebit de importante pentru a menține încrederea în România că amplasament investițional. Modul în care noile măsuri fiscale au fost comunicate insuflă, atât în rândul companiilor germane, cât și al angajaților acestora, un profund sentiment de nesiguranță. Astfel, companiile se tem de costuri suplimentare, mai ales pentru cele care desfășoară activități în domeniul IT, dar există și incertitudini legate de planificarea și realizarea viitoarelor politici fiscale", spun reprezentanții companiilor germane.

În plus, pentru mediul de afaceri nu este clară utilitatea acestor măsuri, având în vedere necesitatea ajustării costurilor.

"În principiu astfel de măsuri structurale, atât de importante, care au repercusiuni asupra întregii economii și asupra populației, nu ar trebui să fie adoptate decât în baza unor studii de impact serioase și în cadrul unui dialog intens și real între Guvern și mediul de afaceri. Companiile germane din România sunt de părere că măsurile ce urmează a fi aplicate într-un timp atât de scurt, efectele acestora și reducerea predictibilității fiscale ar putea influența negativ pe termen mediu și lung atât climatul investițional, cât și competitivitatea țării și a companiilor", se mai arată în comunicat, conform Agerpres.

Membrii AHK au adăugat că investițiile străine au un rol esențial în dezvoltarea unei țări.

Citește și: Revoluţia fiscală provoacă REVOLTĂ. Sindicatele cer ABROGAREA OUG de modificare a Codului Fiscal

"Din cauza repetatelor afirmații negative la adresa companiilor cu capital străin din România, dorim să menționăm că a face o deosebire între companiile românești și cele străine sau multinaționale nu corespunde spiritului unei economii globalizate. Companiile germane sunt parte integrantă a economiei românești și respectă legile țării. Ele sunt totodată bine integrate în sistemele naționale, regionale, locale și realizează o contribuție decisivă la valoarea adăugată brută, dar și la creșterea competitivității prin transferul de know-how", au continuat oficialii companiilor germane.

Germania este cel mai important partener economic și comercial al României, cu 23,1% din totalul exporturilor și 19,9% din importuri. În România există circa 7.500 de companii germane sau cu capital german. Investițiile germane în România se ridicau la peste 9,2 miliarde de euro la sfârșitul anului 2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.