Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mehmet Ogutcu, analist politic și fost diplomat turc: 'Adevărata luptă este între China şi Statele Unite, nu între SUA şi Rusia'

vestidinrusia.ro
sua china rusia

În Turcia a avut loc prima rundă de negocieri între miniştrii de externe din Ucraina şi Rusia de când a început războiul. Simplul fapt că a putut organiza această întâlnire între Kuleba şi Lavrov este un succes diplomatic pentru turci. De ce este atât de importantă poziţia Turciei, aliat NATO care a condamnat agresiunea începută de ruşi împotriva ucrainenilor, în soluţionarea acestui conflict? Fostul diplomat Mehmet Ogutcu explică pe larg toate motivele într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Digi24.

„Cred că ar fi ambițios să spunem că această întâlnire va duce la stoparea crizei din Ucraina. Cu toate acestea, asta demonstrează foarte clar că Turcia are o relație foarte productivă atât cu Kievul, cât și cu Moscova. Ei nu ar fi avut încredere să aibă o astfel de întâlnire oriunde în altă parte în Occident. Este o calitate a Turciei, un colac de salvare atât pentru Ucraina, cât și pentru Rusia în această criză, pentru că Erdogan și ministrul de externe au o relație de lucru foarte practică și pragmatică cu Zelenski, cu Putin, precum și cu miniștrii de externe și, de asemenea, există încredere la nivel economic, politic, de energie, informaţii ale serviciilor de intelligence, orice vrei. Sunt legături foarte puternice, așa că este destul de logic că au acceptat invitația turcească de a veni în Antalya.

Dar în ceea ce privește rezultatele despre care m-ai întrebat, cred că ambele părți vor repeta acele afirmații binecunoscute. Cu toate acestea, este important ca întâlnirile față în față organizate nu în forumuri publice, pentru că în public explicațiile ar fi diferite și i-ar face să devieze de la pozițiile lor, cu toate acestea, dacă au o întâlnire unul la unul, într-o cameră închisă, care nu este în atenția publicului, va începe adevărata discuţie.

Ne aflăm într-o situaţie de criză chiar acum, criza umanitară este mare în Ucraina. Se estimează că cel puţin cinci milioane de ucraineni vor fi forţaţi să-și părăsească ţara. În plus, criza energetică care se produce odată cu anunțul lui Biden că Statele Unite interzic toate importurile de petrol, gaze și cărbune din Rusia este un aspect foarte serios. Nu va afecta SUA prea mult, dar dacă UE merge în această direcție, care este coordonată cu Washingtonul, acest lucru ar putea avea consecințe uriașe, un efect de bumerang care ar putea lovi Vestul, în special consumatorii europeni, din cauza creșterii prețurilor. Dar, de asemenea, ar putea avea un efect bun în ceea ce privește accelerarea revoluției energiei verzi. Mai puțină dependență de Rusia și o concentrare asupra altor producători precum Venezuela, care are cele mai mari rezerve de petrol din lume, dar este sub sancțiuni de atât de mulți ani, cu Iranul, unde încercăm să resuscităm Acordul nuclear din 2015, iar Iranul ar putea să elibereze cantități considerabile de petrol și gaze pe piața internațională.

Deci, suntem într-un punct foarte critic vorbind geopolitic, economic și energetic. Întâlnirea din Antalya, așa cum ai menționat, ca să revin la acest punct, nu poate aduce un progres semnificativ. Cu toate acestea, este primul pas. Dacă încep să vorbească, pentru că la un moment dat trebuie să înceapă să vorbească, de acolo începe. Şi sper că acesta ar putea fi, probabil, începutul "procesului Antalya", unde se vor purta în etape discuţii serioase şi înţelegeri. Ne aflăm într-o etapă în care aceste înţelegeri trebuie făcute. Rusia ocupă Ucraina, este clar, încearcă să captureze pe rând orașele, produce dezastre umanitare uriașe. Dar, în termeni de realpolitik, care va fi rezultatul final? Acest lucru va fi determinat prin astfel de întâlniri care au loc. (...)

Cred că este foarte clar care este poziția Turciei. Turcia are legături mai strânse cu Rusia, mai importante, pentru că dependența Turciei de importurile de petrol și gaze favorizează puternic Rusia. În același mod, importurile de cereale, 80% din importurile turcești de grâne provin din Ucraina și Rusia. Rusia construiește și centrala nucleadă din Akkuyyu, care va fi operațională în 2023. Toate acestea puse la un loc arată că este destul de dificil pentru Turcia să întrerupă relațiile cu Rusia. Indiferent de ce se întâmplă între Vest și Rusia, este întotdeauna nevoie de un intermediar. Turcia ar putea fi "linia vieții" pentru diplomație și dialog. Ai nevoie de o ţară în care ambele părţi să aibă încredere şi în care și Occidentul să aibă încredere. Prin urmare, Turcia a fost foarte atentă în privința condamnării invaziei rusești a Ucrainei. Turcia, aşa cum ai spus, a furnizat drone destul de sofisticate, care se folosesc la bombardarea convoaielor militare ruseşti şi a unor facilităţi. Putin nu a fost fericit în această privință. Turcia, la cererea Ucrainei, Zelenski l-a sunat personal pe Erdogan să închidă strâmtorile pentru navele de război ruseşti. În conformitate cu Convenția de la Montreux, din 1936, Turcia are dreptul să închidă strâmtorile în timp de război.

Chiar dacă Turcia nu este parte beligerantă, situația are două avantaje şi pentru Turcia. Unul este că marina rusă nu va mai putea să fie capabilă să treacă prin strâmtori ca să ajungă în Siria. După cum știi, este o mare bază navală rusă acolo, în Siria. Pentru noi, așa se moderează și implicarea Rusiei în Siria. Asta este în interesul Turciei. În al doilea rând, este problema unora dintre navele de război deja în afara zonei, care ar fi putut intra în Marea Neagră, și asta nu mai este posibil. Nu cred că acest lucru va avea implicaţii uriaşe pentru Rusia, care are deja o prezenţă navală semnificativă în Marea Neagră. Dar Rusia cred că va combate acest lucru. Turcia, cred, ar putea fi convinsă să facă un fel comerț creativ cu Rusia. Nu cred că Turcia poate întrerupe, perturba fluxurile de investiţii comerciale aşa cum face UE, pentru că naţiunile UE se solidarizează unele cu altele şi se descurcă împreună. În cazul ei, Turcia este singură, cine va fi acolo ca să compenseze?

Dar dacă te uiți la imaginea geopolitică mare, pentru că eu cred că acest conflict va fi mult mai mic decât conflictul pe care SUA l-ar putea avea cu China, în anii şi deceniile ce vor urma. Adevărata luptă este între China şi Statele Unite, nu între SUA şi Rusia. Prin urmare, de îndată ce această criză se va termina, cred că ne vom îndrepta atenţia către China. Care va fi atitudinea Chinei? Şi dacă va fi un nou Război Rece, o nouă Cortină de Fier, complet, grupând Rusia, China, Iran și alte țări din cealaltă parte a lumii, atunci poziția Turciei va fi critică, așa cum a fost în timpul Războiului Rece, după cel de-al Doilea Război Mondial? Și dacă Turcia va fi de partea UE și a Vestului? Sau Turcia va fi de altă parte? Sau între cele două părți? Acestea sunt întrebările critice, iar relațiile Turciei cu UE și cu Washingtonul sunt la nivelul cel mai scăzut. Nu au încredere unii în alții.

Deci, aceasta este oportunitatea Occidentului, vrea Turcia în interior sau în afară? Și este un preț de plătit pentru asta, atât din partea Turciei, cât și din partea Occidentului. Cred că într-un astfel de moment critic în istorie, știi că este o cerere a Ucrainei să devină membru cu drepturi depline în UE, Turcia vrea să adere de mai bine de o jumătate de secol, poate că acesta ar putea fi momentul când se spune dacă aparținem sau nu de ei. Sunteți cu noi sau împotriva noastră. Atunci Turcia își va modela deciziile și în funcție de asta.

Același lucru este valabil și pentru dialogul cu Biden, pentru că Biden a încetat să mai vorbească cu Erdogan și, prin urmare, relațiile sunt doar tranzacționale acum. Deci, este o nevoie, lumea se schimbă, vom avea un cadru geopolitic diferit, blocuri economice diferite, diferite infrastructuri de aprovizionare și alimentare cu energie. Apoi trebuie să fie decis de Ankara, Washington şi Bruxelles, unde se va afla Turcia. Asta este punctul critic”, a declarat Mehmet Ogutcu, fost diplomat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.