Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Meleșcanu :'Revenim la o situație în care există posibilitatea utilizării, inclusiv în România, unor arme nucleare cu rază medie de acțiune'

sua rusia

Ministrul Afacerilor Externe,  Teodor Melescanu, a declarat, pentru Digi 24, ca încheierea Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare, dintre SUA si Rusia, inseamna revenirea la o situatie in care "există posibilitatea utilizării în zona Europeană, inclusiv pe teritoriul României, a unor arme nucleare cu rază medie de acțiune".

"Trebuie recunoscut că Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare, care a fost semnat între Statele Unite și Federația Rusă a avut un efect foarte pozitiv asupra securității la nivelul Europei și chiar în ceea ce privește relațiile dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică și apoi Federația Rusă. Deciziile, anunțurile care au fost făcute și de președintele Trump și de către președintele Putin urmează să devină o realitate după 6 luni de la anunțul repectiv. Suntem într-o perioadă în care mai există o posibilitate de a avea consultări, discuții pe aceste teme. Așa cum știti, Administrația americană  pornește de la idee că Federația Rusă încalcă prevederile Tratatului prin producerea noilor tipuri de rachete hipersonice la care s-a referit și președintele Putin și în aceste condiții, la ultima reuniune ai miniștrilor de Externe și ai Apărării din NATO, am adoptat o poziție foarte fermă în care am cerut Federației Ruse și Statelor Unitele ale Americii să se găsească o soluție care să conducă la coontinuarea efectelor acestui Tratat, care, așa cum v-am spus, a asigurat pentru Europa o perioadă de stabilitate. Sperăm din tot sufletul că va exista posibilitatea că să refleteze cei doi mari jucători de pe scene mondială. Să refleteze asupra a ceea ce se poate face în cele 6 luni.

Primul lucru pe care l-am învățat în politica este că „Niciodată nu trebuie să spui niciodată”. Deci, din acest punct de vedere, în mod evident, există o posibilitate ca Federația Rusă și la nivelul Federației Ruse și a Statelor Unite să aibă loc anumite mișcări care să poată se deschidă o posibiltate de a găsi o soluție la acestă temă. Evident,  țările membre ale Uniunii Europene nu sunt state părți membre în acest tratat. Depinde exclusiv de cele două țări, de capacitatea lor de a găsi o soluție pentru o diminuare a acestei crize care evoluează într-un mod îngrijorător.

Înseamnă pur și simplu revenirea la o situație în care există posibilitatea utilizării în zona Europeană, inclusiv pe teritoriul României, a unor arme nucleare cu rază medie de acțiune. Dincolo de rachetele intercontinentale care sunt utilizate în ceea ce privește procesul de descurajare nucleară, aceste rachete cu rază medie de acțiune pot să fie deja un instrument militar.  Din acest punct de vedere, trebuie spus că într-un fel, practic se fac niște pași înainte, spre o anumită legalizare a unei posibilități de a folosi armele nucleare la nivel intermediar și la nivel european.

Citeste si Klaus Iohannis, criticat din nou de PSD - Sondaj ironic pentru ultimii 5 ani: 'Ce a făcut la conducerea României?'/ 'Nu știu - 97%'

Această declarație care a fost dată de către secretarul general al NATO reprezintă de fapt poziția pe care o are și România. Din punctul nostru de vedere, singura preocupare pe care o avem este asigurarea securității noastre împotriva folosirii unor rachete nucleare. Deci, din acest punct de vedere, nu exista nici cea mai mică intenție, vă asigur, nu este în interesul nostru, nu este în interesul țărilor membre ale NATO de a deschide o nouă cursă a înarmărilor în domeniul nuclear.

Cred că aici lucrurile sunt mult mai complexe pentru că, în realitate, aceste măsurile pe care le-a adoptat Alianța Nord-Atlantică sunt, practic, o reacție la acțiunile pe care Rusia le-a întreprins în ultima perioadă, mai ales în ceea ce privește Ucraina, anexarea ileagală a Crimeei și, în mod evident, există o preocupare la nivelul NATO pentru a da un semnal pentru ca țările memebre ale Alianței se vor bucura desprijinul  pe care îl oferă  articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic. Din punctul nostru de vedere este strict o operațiune care urmărește să dea siguranță statelor membre ale NATO de pe flancul estic", a spus Melescanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.