Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Meleşcanu: Ne dorim relansarea relaţiilor cu statele din Africa sub-sahariană

inquamphotos.com / Octav Ganea
teodor melescanu

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a avut vineri o întrevedere cu ministrul de stat al afacerilor externe din Republica Federală Nigeria, Kadija Bukar Abba Ibrahim, aceasta fiind prima vizită întreprinsă în România de către un demnitar din Ministerul Afacerilor Externe nigerian în ultimul sfert de secol.

"În cadrul întâlnirii, şeful diplomaţiei române a subliniat dorinţa României de a relansa relaţiile cu statele din Africa sub-sahariană, Nigeria fiind un partener important al ţării noastre în regiune. Întrevederea a reliefat totodată dorinţa comună de aprofundare a dialogului politic şi diplomatic, după cum şi buna cooperare a celor două state în plan multilateral, îndeosebi în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite", a informat MAE, prin intermediul unui comunicat.

În cadrul unor consultări politico-diplomatice cu Monica Gheorghiţă, secretar de stat pentru afaceri bilaterale globale, a fost subliniată nevoia intensificării schimburilor economice la potenţialul celor două economii. "A fost, de asemenea, evocată colaborarea bilaterală de tradiţie în domeniul învăţământului, analizându-se posibilitatea de a se extinde cadrul juridic care o reglementează, pentru a se stimula conlucrarea concretă în acest domeniu, în beneficiul tinerei generaţii din ambele state. Secretarul de stat român a prezentat noi propuneri de colaborare sectorială, menţionând în acest sens expertiza pe care autorităţile române o pot prezenta părţii nigeriene, în domenii precum agricultura, infrastructura, apărarea, energia (petrol şi gaze) sau IT", a menţionat MAE, conform Agerpres.

Pe agenda consultărilor s-a aflat şi cel de-al cincilea summit UE-Africa, prevăzut a avea loc la Abidjan (Cote d'Ivoire), în 29-30 noiembrie. În acest context, a fost relevată necesitatea de a se da răspunsul adecvat temei principale a acestei reuniuni la vârf, anume "Investind în tineret". Cele două părţi au discutat despre domeniile migraţiei, securităţii şi dezvoltării durabile, care au o relevanţă particulară pentru spaţiul african sub-saharian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.