Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Membru CNA, scrisoare către ambasade: DNA timorează Parlamentul

scrisoare

DNA se dezvoltă incotrolabil şi încalcă principiul separaţiei puterilor în stat, afirmă scriitorul Radu Călin Cristea, fost director general al TVR, actual membru al CNA, într-o scrisoare deschisă adresată ambasadelor statelor NATO şi UE în România.

"Vedete redutabile ale sistemului, procurorii DNA au primit numeroase suplimente de legitimare ca actori judiciari începînd cu pachetul de legi votat de Parlament în vara lui 2006. Astfel de stimuli legislativi, împreună cu statuarea unui regim privilegiat printre ceilalți oameni din justiție, i-au expus pe procurorii DNA tentației de a transcende cadrul strict legal în controversata instrumentare a unor dosare", scrie Cristea, care dă mai multe exemple, printre care şi cel al Marianei Rarinca.

"Simt impulsul transmiterii acestui mesaj din convingerea că translarea mecanică a sintagmei rule of law în peisajul românesc poate conduce la inadvertențe sau chiar la interpretări neconforme cu realitatea. Dinamica, echilibrul și armonia puterilor în statul de drept din România au intrat, îndeosebi în ultimii ani, într-o succesiune de trepidații datorate poziției dominante, atribuite sau autoasumate, a puterii judecătorești – DNA, în primul rînd. Încurajarea imprudentă a supremației unui sector al puterii judecătorești în special de către factorul politic, coroborată cu modul în care sistemul de justiție din România a înțeles să profite de acest solid ascendent au împins în defensivă puterea parlamentară și pe aceea executivă. Puterea judecătorească a delimitat, prin raportare la propria forță, un ecartament oscilant în relația cu Parlamentul și Executivul. Citațiile sau arestările preventive ale unor demnitari, în special foști sau actuali membri ai parlamentului doar suspectați de comiterea unor infracțiuni, se produc sub ochii presei, astfel că prezumția de nevinovăție se transformă într-o inculpare subliminală. Reunind consensul clasei politice și al societății civile, trecerea la votul uninominal a însemnat un neașteptat eșec. S-ar putea discuta și despre calitatea îndoielnică a serviciului unor parlamentari în slujba țării. Dincolo de toate acestea, Parlamentul, adică izvorul de legi, puterea simbolică și forța motrice a oricărui stat de drept din lumea civilizată nu-și merită locul circumscris de creșterea în greutate și dezvoltarea practic incontrolabilă a unor componente ale justiției", mai scrie fostul director TVR.

Radu Călin Cristea le cere reprezentanţilor diplomatici să îi sfătuiască pe oficialii români să consolideze statul de drept prin întoarcerea la Parlament: "Mă simt încurajat să vă rog, ca simplu cetățean al acestei țări, ca prin demersurile întreprinse pe lîngă autoritățile de la București să dați cel mai temeinic ajutor consolidării statului de drept: întoarcerea la Parlament! Îndemnați înalții interlocutori cu care vă veți întreține să lase Legislativul să lucreze, să producă legi bune, într-un climat cît mai ferit de invocarea unor vinovății mai mult sau mai puțin reale ce timorează exprimarea acestuia în cîmp democratic! Protejați normalizarea puterii judecătorești prin adecvarea mijloacelor ei interne de autoreglare! Nu văd cum altfel s-ar putea reduce supraponderabilitatea corpului judiciar în spațiul devenit foarte strîmt al unui stat de drept cu un sistem de checks and balances încă precar."

Vezi AICI scrisoarea deschisă!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.