Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mercenarii lui Putin au intrat într-un câmp petrolifer din Libia

The Economist
Libia

Compania naţională libiană a petrolului s-a declarat „profund preocupată” vineri de intrarea unui convoi cu zeci de străini înarmaţi, între care „mercenari ruşi”, în câmpul petrolifer El Sharara, unul dintre cele mai importante câmpuri petrolifere ale Libiei, transmite AFP, potrivit Adevărul.

Citește și: PSD a găsit voturile pentru demiterea Guvernului

Rusia neagă informaţia că a trimis mercenari în Libia să lupte de partea lui Haftar. Un raport întocmit de experţi ONU arată că această ţară din nordul Africii este împânzită de mercenari din grupul Wagner, condus de Evgheni Prigojin, cunoscut de „Bucătarul lui Putin”. Anterior, mercenarii din Wagner au mai fost observaţi în Ucraina, Siria, Venezuela şi în mai multe ţări din Africa.

După luni bune de de sistare a activităţii, acest câmp, situat într-o zonă aflată sub controlul mareşalului Khalifa Haftar - omul forte din estul şi o parte din sudul Libiei -, şi-a reluat producţia la începutul lui iunie, dar numai pentru trei zile.

Situat la aproximativ 900 de kilometri sud de Tripoli, în regiunea Ubari. El Shahara produce de obicei 315.000 de barili pe zi, dintr-o producţie naţională de peste 1 milion de barili pe zi, potrivit NOC.

Două autorităţi rivale îşi dispută puterea în Libia: Guvernul de Uniune Naţională, condus de Fayez al-Sarraj în virtutea unui acord mediat de ONU, şi mareşalul Khalifa Haftar, susţinut de Rusia, Egipt şi Emiratele Arabe Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.