Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Merită Mircea Vulcănescu să dea numele unui liceu? (OPINIE)

Mircea Vulcanescu

Un mic scandal mocnește în ceea ce privește decizia Consiliului Local Sector 4 de a schimba denumirea liceului „Mircea Vulcănescu” în „Traian Popovici”. Această schimbare a avut loc la cererea Institutului Elie Wiesel. Menționez că Vulcănescu a fost membru în guvernarea mareșalului Antonescu, ocupându-se, printre altele, cu fluidizarea (supra)taxării evreilor.

De aici putem discuta mai pe larg problema cultului oamenilor de cultură. Oamenii de cultură sunt oameni și fac greșeli. Destul de multe. De la Mihai Eminescu, care a scris presă politică paseist-dubioasă, la Mihail Sadoveanu, care a fost președinte al Adunării Deputaților sub comuniști.

Argumentul pentru cultul oamenilor de cultură, indiferent de greșeli sună după cum urmează. Dacă îi eliminăm pe toți cei ce au greșit nu rămânem cu nimic, cu nici o ancoră spirituală. În plus, nu este corect să judecăm faptele celor din trecut după criteriile celor de astăzi. Acest argument este, în opinia mea, greșit. Deoarece...

1. Nu toți oamenii de cultură au aceeași valoare

Mircea Vulcănescu este apreciat în epocă dar nu este clar în ce măsură este relevant pentru cultura contemporană. La fel, Radu Gyr, care este un poet dar nu un mare poet. La fel, iertată-mi fie îndrăzneala, Nae Ionescu.

Aceștia, ca și alții, nu sunt Eminescu, nu sunt Sadoveanu, nu sunt Eliade.

2. Nu întotdeauna putem separa cultura de politică

Romanele lui Sadoveanu și poezia lui Eminescu nu au, cu mici excepții, legătură cu activitatea politică. Eminescu, un om de dreapta, a scris chiar și Împărat și proletar pentru că lupta de clasă (cu care nu era de acord) i se părea... poetică. Eliade a plecat din țară și s-a specializat în istoria religiilor.

La alții, distincția e mai confuză.

3. Antisemitismul nu era regula generală în interbelic

Da, România are o tradiție antisemită care precede Mișcarea Legionară și Guvernul Antonescu. Da, antisemitismul nu este restrâns la România. Dar există excepții. Există Eugen Ionescu, care a scris Rinocerii. Există Mihail Sebastian. Traian Popovici, care dă numele nou al liceului Mircea Vulcănescu, este creditat cu salvarea a 20 000 de evrei în calitatea sa de primar al Cernăuți-ului. La vecini, în Bulgaria, practic nu a existat Holocaust (și) deoarece Biserica Ortodoxa s-a opus.

Astfel, antisemitismul nu este universal în această perioadă. Au existat mereu modele de comportament corect. Doar că unii au ales să le ignore.

Concluzii

Greșelile antisemite ale „generației de aur” din interbelic nu sunt scuzabile. În multe cazuri, așa cum este și normal în orice generație, valoarea individuală nu transcende epoca în care aceștia au scris. Iarăși, în multe cazuri, „românismul”, gândit ca intoleranță etnică și rasială, infuzează atât opera politică cât și cea culturală.

Chiar presupunând că apărătorii lor au, uneori, dreptate, că procesele comuniste împotriva lor nu au fost OK, mulți dintre corifeii culturali nu merită recuperați decât de către istorici. Peste perioada interbelică, la fel ca pentru orice altă perioada, este normal să se aștearnă, treptat, timpul și uitarea.

Și totuși, ni se propune recuperarea antisemiților minori deși sunt și antisemiți și minori si nici nici nu putem mereu separa opera culturală de cea ideologică. De ce, ce sens are acest efort? Răspunsul îl găsim într-un comentariu pe contul personal al consilierului local USR Antonio Andrusceac.

„Oamenii încep să se implice. Măcar istoria să nu o vândă” (print-screen)

Mișcarea de recuperare îi privește pe Radu Gyr, pe Mircea Vulcănescu și pe alții tocmai prin prisma rolului lor istoric și îi prețuiește tocmai pentru contribuția la cauza unui așa-zis „românism” intolerant și criminal.

 

Notă: până la publicarea acestui articol, dl Dan Barna, purtător de cuvânt al USR nu a dat curs invitației de a comenta pozițiile colegului său Antonio Andrusceac. (Update: alt membru sau simpatizant USR mi-au atras atenția supra unei poziții a lui Elek Levente, președintele interimar al USR, care susține că declarațiile lui @Antonio Andrusceac sunt analizate în partid.)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.