Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mesaj al papei Francisc la centenarul lui Edgar Morin

rador.ro
papa francisc

Cu ocazia împlinirii vârstei de o sută de ani a filosofului francez Edgar Morin, papa Francisc a transmis un mesaj de urări și felicitări în care menționează patrimoniul de valori încredințat actualității de reputatul gânditor francez. Considerând, la rândul său, ”providențială” enciclica ”Laudato Si”, Morin a făcut o vizită papei Francisc pe 27 iunie 2019.

Papa Francisc a transmis un mesaj la aniversarea celor o sută de ani ai filosofului francez Edgar Morin, marcată prin manifestări speciale la sediul UNESCO din Paris vineri, 2 iulie 2021. Mesajul papei, semnat de cardinalul secretar de stat Pietro Parolin, a fost citit participanților de arhiepiscopul Francesco Follo, observator permanent al Sfântului Scaun la UNESCO. Filosoful francez, care a fost primit în audiență de papa Francisc pe 27 iunie 2019, a spus că enciclica papală ”Laudato Si” este cu adevărat ”providențială” pentru timpurile noastre.

Papa a transmis în mesajul său pentru centenarul filosofului francez felicitări și urări pentru ”o viață lungă, bogată în evenimente și întâlniri”, dar și pentru o operă intelectuală remarcabilă ”greu de cuprins în câteva cuvinte”. Filosof și sociolog, Edgar Morin s-a născut pe 8 iulie 1921 cu numele de Edgar Nahoum, fiind fiul unei familii de evrei sefardiți din Paris. A fost protagonist și observator al unui secol de istorie pe care l-a trăit în plinătatea momentelor cruciale.

Papa spune în mesajul său că Edgar Morin este ”un martor privilegiat al unor schimbări sociale profunde și rapide”, dar un analist atent care a folosit din plin darul discernământului pentru a găsi speranțele semănate pe calea timpurilor, precum și riscurile posibile pentru prezentul și viitorul umanității. Remarcabilă, în parcursul gândirii lui Morin, este lansarea unui apel pentru ”o știință cu conștiință”, astfel încât – notează mai departe pontiful – progresul moral și intelectual să meargă mână în mână cu știința și tehnologia pentru a evita unele posibile catastrofe.

Conștient de fragilitatea destinului umanității, Morin a promovat necesitatea unei ”politici de civilizare” care să pună în centrul atenției omul, nu banul. Împreună cu alți intelectuali eminenți, recunoaște mesajul papal, Morin a lucrat pentru o adevărată ”cooperare între popoare”, urmărind ”construcția unei societăți mai juste și mai umane”. Apărător înflăcărat al reînnoirii democrației, el a subliniat în repetate rânduri cât sunt de necesare ”legăturile de solidaritate și convivialitate”, care pot încuraja ”deschiderea și primirea” celorlalți.

La finalul mesajului său, papa Francisc afirmă că păstrează o amintire vie a întâlnirii cu Edgar Morin din Cetatea Vaticanului pe 27 iunie 2019. O amintire fericită, se spune în mesaj, fie pentru numeroasele și evidentele puncte de contact dintre gândirea filosofului francez și învățătura socială a papei, fie pentru entuziasmul și participarea generoasă oferită de Morin la ”Pactul global asupra educației”. În provocarea crucială pe care papa Francisc a lansat-o anul trecut cu privire la educația din viitor se regăsesc numeroase aspecte aprofundate în ultimii ani de Edgar Morin. Printre acestea se află și problema unei reforme a cunoașterii școlare și a modalităților de transmitere a acesteia, focalizând ceea ce unii au numit ”o mare pedagogie pentru noul cetățean planetar”. Amintirea papei, în fine, este însoțită de recunoștința sa pentru ”eforturile unei vieți în serviciul unei lumi mai bune” și de urarea ca Domnul să lumineze mai departe drumul vieții pe care îl are de parcurs la această vârstă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.