Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

`Mesaj` comun al Turciei si Iranului pentru SUA: `Părăsiți regiunea`

Pakusdistan
kurdistan

SUA au reacționat față de operațiunea terestră așteptată, în mod inevitabil, după operațiunea aeriană a Turciei, Pençe-Kılıç (Gheară-Sabie - n.red.). Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat "Continuăm să ne opunem oricărei operațiuni militare desfășurate în Irak, fără coordonare, și care încalcă suveranitatea țării", relatează cotidianul turc Sabah citat de Rador.

Faptul că SUA au protestat când au fost loviți teroriștii deja a devenit o situație obișnuită. Dar pierdem din vedere un lucru. În momentul în care Turcia a demarat operațiunea aeriană, și Iranul derula operațiuni similare împotriva propriului PKK, adică PEJAK, atacându-le centrele de comandă.

Este pentru prima dată când Turcia și Iranul transmit simultan Americii mesajul "Pleacă din regiune". Într-un comunicat al Kremlinului se arată că "Înțelegem și respectăm îngrijorările de securitate ale Turciei. Invităm părțile să se abțină de la măsuri care pot duce la degradarea situației".

Pentru lovirea țintelor s-a folosit spațiul aerian al Rusiei din Siria. Adică printre cei care i-au transmis Americii "Pleacă din regiune" s-a aflat și Rusia. Pe lângă aceasta, principalul indicator al schimbării echilibrelor în zonă este normalizarea relațiilor Turciei cu Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Israel și, mai recent, cu Egipt. Toate aceste țări au început să se opună SUA, într-un anumit fel.

Strângerea de mână dintre Erdogan și Sisi a fost susținută și de Devlet Bahçeli (liderul MHP, partid aliat formațiunii de guvernare din Turcia, AKP - n.red). El a spus: "Turcia trebuie să reia dialogul și cu Assad". Cei care nu văd cât de repede se schimbă echilibrele mondiale continuă să rumege acest subiect.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.