Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mesaj de descurajare pentru Putin: Racheta Minuteman III, testată cu succes. Călătorie de 6.760 de km deasupra Pacificului

Military.com
minuteman III

Statele Unite au anunţat miercuri că au testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală (ICBM). Operaţiunea fusese anunţată în avans pentru a evita orice escaladare a tensiunilor cu Rusia în contextul conflictului din Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Racheta Minuteman III neînarmată a fost lansată pe 7 septembrie de la baza aeriană Vandenberg, în California", la ora locală 01:13 (08:13 GMT) şi a parcurs aproximativ 6.760 de km deasupra Pacificului înainte de a se prăbuşi în ocean lângă atolul Kwajalein, în Insulele Marshall, au anunţat forţele aeriene americane într-un comunicat.

"Acesta este un test de rutină şi o operaţiune periodică menite să arate că sistemul de descurajare nucleară al Statelor Unite este sigur, securizat, fiabil şi eficient", se mai arată în comunicat.

"Acest tip de testare a fost efectuat de peste 300 de ori şi nu are legătură cu evenimentele mondiale actuale", au adăugat forţele aeriene americane.

Statele Unite nu îşi anunţă de obicei în avans testele cu rachete ICBM, însă ultimul test al Minuteman III, o rachetă care poate transporta o bombă nucleară în timp de război, a trebuit să fie amânat de două ori din cauza tensiunilor la nivel internaţional - prima dată în urma invaziei ruse în Ucraina şi a doua oară pentru a aştepta să treacă vizita efectuată în Taiwan de preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, în ambele cazuri Washingtonul având în vedere să nu agraveze tensiunile cu Rusia, respectiv cu China.

Testul a avut loc în cele din urmă cu succes pe 16 august.

Minuteman III, în serviciu de 50 de ani, este singura rachetă sol-aer din arsenalul nuclear al Statelor Unite din 2005. Ea este instalată în silozuri de lansare aflate în trei baze militare americane, în Wyoming, Dakota de Nord şi Montana (nordul SUA).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.