Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mesaj direct de la Palatul Cotroceni: 'NU este OPORTUN să modificăm legea'

Palatul Cotroceni in tricolor

Consilierul de stat Ligia Deca, care coordonează Departamentul de educaţie al Administraţiei prezidenţiale, a spus pentru News.ro că o posibilă modificare a legislației privind plagiatul nu este oportună. Declarațiile consilierului de stat au venit ca răspuns la anunțul ministrului Educaţiei privind o posibilă modificare a legislaţiei privind plagiatul.

"Avem o decizie a Curţii Constituţionale, care subliniază în mod deosebit importanţa ca sesizările de plagiat să fie judecate de o entitate externă entităţii care a acordat diploma. În acest context, cred că rolul CNATDCU a fost validat de CCR. Nu cred că se poate reveni la o formă pe care Curtea Constituţională nu a considerat-o a fi una potrivită", a spus Ligia Deca.

Citește și: Vine marea amnistie fiscala!

Ea a spus că discuţiile pe tema actualului sistem pot avea loc, însă acesta este unul funcţional, care nu ar trebui modificat fără o analiză clară a efectelor.

"Sigur că ne dorim cu toţii ca universităţile să aibă forţa să facă singure curăţenie în şcolile doctorale, însă până una, alta opinia CCR este că avem nevoie şi de un arbitru extern", a spus consilierul de stat.

Citește și: Angelina Jolie și Brad Pitt divorțează cu un judecător…PRIVAT

Ministrul propus al Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat în cadrul audierilor din comisiile parlamentare că tezele de doctorat suspecte de plagiat trebuie analizate de universităţile care le-au acordat, iar CNATDCU trebuie să fie instanţă de arbitraj, care să rezolve eventualele contestaţii la deciziile universităţilor.

”Eu cred că trebuie găsită o modalitate mixtă între o descentralizare astfel încât universitatea care a dat diploma respectivă să o reanalizeze, iar la nivelul ministerului să fie acest CNATDCU care să facă un arbitraj. Atunci când există contestaţii, ele să fie rezolvate la nivelul ministerului”, a declarat Pavel Năstase.

Citește și: Cine este David Clark, autorul unui asa zis raport despre justitia din Romania

Curtea Constituţională arată, în motivarea de neconstituţionalitate a modificărilor aduse de Parlament OUG privind retragerea titlurilor de doctor în caz de plagiat, că această decizie nu poate fi luată de aceeaşi instituţie care a şi acordat titlul, aşa cum a propus Legislativul, şi a criticat şi opţiunea retragerii voluntare a titlului, pe motiv că ar presupune sustragerea de la sancţiunile legale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.