Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Meteorologii au emis COD PORTOCALIU de viscol puternic și polei

Inquam Photos / Octav Ganea
zapada viscol iarna

Un număr de şapte judeţe - Constanţa, Tulcea, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău şi Vrancea - se vor afla sub Cod portocaliu, începând cu ora 22,00, urmând a se înregistra viscol puternic şi polei, a anunţat directorul general al ANM, Elena Mateescu, la videoconferinţa privind gestionarea efectelor meteo de la MAI.

"Cele două Coduri portocalii vizează două intervale diferite. În primul rând, începând de la ora 22,00 din această seară şi până mâine dimineaţă la ora 8,00, viscol puternic şi polei în judeţele Constanţa şi Tulcea, cu rafale de 70 - 80 de kilometri la oră, ninsori puternic viscolite dar şi precipitaţii mixte ce vor favoriza depunerea poleiului. Cel de-al doilea Cod portocaliu, având ca interval de valabilitate ora 23,00 până mâine la ora 15,00, viscol puternic pentru judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău şi Vrancea, viteza vântului atingând 70 - 80 de kilometri la oră, troienind zăpada şi reducând vizibilitatea sub 50 de metri", a spus Mateescu.

Citește și: Vine marea amnistie fiscala!

Ea a atenţionat că există posibilitatea extinderii precipitaţiilor mixte care să favorizeze depunerea de polei, în judeţele Ialomiţa şi Călăraşi.

"Ce ar fi semnificativ pentru judeţele Tulcea şi Constanţa, favorizarea depunerii de polei, asociat şi cu viscolul puternic, pentru că în special în cea de-a doua parte a acestei nopţi precipitaţiile mixte vor determina depunerea de polei. Există, cel puţin la acest moment, ca şi în judeţele din vecinătatea celor din Dobrogea, cum ar fi Ialomiţa şi Călăraşi, să avem intervale în care precipitaţiile mixte să favorizeze depunerea de polei", a explicat oficialul ANM.

Citește și: Angelina Jolie și Brad Pitt divorțează cu un judecător…PRIVAT

Ea a mai spus că ANM a emis în cursul dimineţii o avertizare de Cod galben pentru zece judeţe, inclusiv Capitala, începând de la ora 21,00 şi până miercuri seară, la aceeaşi oră.

"Avem ca fenomene vizate ninsori moderate cantitativ, local viscolite. Trebuie să luăm în considerare intensificările de vânt cuprinse între 50 şi 60 de kilometri la oră. (...) În această seară, la ora 21,00, vom actualiza al doilea mesaj meteorologic, pentru că astăzi a mai fost încă în vigoare mesajul privind gerul persistent. Codul portocaliu va deveni în toată ţara Cod galben începând din această seară şi până în data de 12 ianuarie, ora 10,00. Vom mai avea vreme rece, noaptea temperaturile coborând între minus 17 şi minus 10 grade Celsius, din perspectiva minimelor, ceea ce înseamnă că, în continuare, până pe 12 ianuarie, nopţile vor fi deosebit de geroase", a arătat Mateescu.

Citește și: OFICIAL BMW a fost DETRONATĂ: Mercedes-Benz e cel mai mare producător de automobile de lux din lume

În acelaşi timp, oficialul ANM a afirmat că pentru sfârşitul de săptămână vremea va intra într-un proces de ameliorare din perspectiva regimului de temperaturi. ''Vorbim de la o temperatură foarte geroasă la valori care să se încadreze pentru joi la cel mult minus 13 grade Celsius în zonele din estul Transilvaniei, până la valori chiar pozitive în cursul zilei de duminică, cel mult 7 - 8 grade Celsius, însă vor fi posibile intervale cu precipitaţii mixte", a adăugat ea.

Directorul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, Daniela Rădulescu, a precizat că debitul fluviului Dunărea la intrarea în ţară a fost de 2.450 de metri cubi/secundă, valoare care este mult sub jumătate din media multianuală a acestei luni, dar a atras atenţia asupra posibilităţii apariţiei podurilor de gheaţă pe anumite sectoare.

Citește și: Un exemplar al Principia Mathematica a lui Isaac Newton s-a vândut cu MILIOANE de dolari

''Formaţiunile de gheaţă sunt în extindere şi intensificare în acest moment. Sunt prezente cu precădere pe sectoarele Gruia - Călăraşi - Brăila - Galaţi, la Cernavodă, unde avem pod de gheaţă, la Hârşova, unde avem curgeri de sloiuri, la Tulcea şi în Delta Dunării. Avem peste 60 - 80% din suprafaţa apei acoperită cu sloiuri şi avem blocaje de gheţuri pe braţul Sf. Gheorghe. Ca şi prognoză, debitul la intrarea în ţară va continua să scadă, atingând o valoare minimă de 2.150 de metri cubi/secundă, faţă de o normală a acestei luni de 4.950 de metri cubi /secundă. Începând de miercuri este posibilă apariţia podului de gheaţă pe anumite sectoare în aval de Calafat, cu probabilitate mai mare în aval de Călăraşi şi Delta Dunării'', a spus ea.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, noi avertizări meteo Cod galben şi Cod portocaliu de ninsori şi viscol.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.