Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mișcări de CULISE. PDL-ul ar putea reapărea

PDL

Pierderea alegerilor locale și mai ales eșecul major de la alegerile parlamentare au lăsat urme adânci în Partidul Național Liberal (PNL). În acest moment partidul se află în mari zbateri în vederea Convenției Naționale (congresul) a partidului care ar urma să consființească alegerea unui președinte unic, primul legitim după fuziunea dintre vechiul PNL și vechiul PDL.

Guvernanta corporativa in companiile de stat: dive sexy la Hidroelectrica, oamenii mogulilor la CFR

BOMBĂ - Se redeschide un MEGA-DOSAR! Traian Băsescu, audiat luni

Numai că problemele sunt extrem de mari și de grave. Cele două facțiuni continuă să funcționeze ca două partide distincte și chiar să se întâlnească și să ia decizii în forurile celor două partide (cel mai recent exemplu este cel al numirii noului secretar general interimar care a revenit vechiului PNL). În aceste condiții este foarte clar că victoria la congres va aparține taberei care va aduce la Convenție cel mai mare număr de delegați - clar avantajați aici vor fi cei din vechiul PNL. Și de aici încep discuțiile și marile nemulțumiri.

În acest moment potrivit informațiilor noastre lupta se dă între pretendenții din vechiul PNL pentru victorie, în timp ce reprezentantul celor din PDL (pentru că anunțat până acum este unul singur - Cătălin Predoiu) pare mai degrabă un fel de greutate care va înclina balanța victoriei între taberele vechiului Partid Național Liberal (tabăra lui Ludovic Orban, anunțat deja oficial ca și candidat + tabăra celor care i se opun și care nu au un candidat lansat oficial - se vorbește în principal de posibilitatea ca președintele proaspăt ales al PNL București să intre în luptă - europarlamentarului Cristian Bușoi).

În aceste condiții și fără un candidat care să întrunească simpatia tuturor liberalilor și care să unească partidul, o importantă facțiune provenită din vechiul PDL insistă pe oportunitatea separării oficiale a foștilor democrat-liberali și reconstituirea partidului. Aceștia susțin că fuziunea a fost un eșec și că separat cele două partide ar putea lupta mult mai eficient cu PSD-ul și ar putea limita creșterea ALDE (în care PSD pompează serios resurse).

Acestei facțiuni i s-au alăturat și primari ai unor importante municipii din Transilvania (principala bază a vechiului PDL) și împreună cu foști lideri foarte cunoscuți din guvernările Boc încearcă o separare pașnică de PNL, dar au și alternativa unor acțiuni în justiție pe model UNPR vs. PMP invocându-se prevederi ale Protocolului de fuziune care ar fi fost încălcate: ”Noi am dovedit că știm să ne mobilizăm când trebuie și să aducem voturi. De când a reușit Vasile (n.a. Vasile Blaga, fostul președinte al PDL) să ne bage în porcăria asta parcă nu mai are nimeni chef de muncă. Uită toți că Iohannis nu e Băsescu și lui nu-i pasă de partid ci doar de propria căciulă. Singuri am dovedi că știm să aducem voturi și să facem un partid respectat în România”, a spus un șef de filială din partea fostului PDL.

Lideri ai vechilor liberali sunt la curent cu acțiunile descrise mai sus și susțin că nu s-ar opune prea tare plecării celor nemulțumiți: ”Poate ar fi bine să plece și să ne lase în pace. Oricum nu prea mai pot coaliza oameni și resurse și poate prin mișcarea asta mai destabilizează și PMP-ul puțin”, ne-a spus unul din influenții vicepreședinți ai PNL din partea vechilor liberali.

Deocamdată toată lumea pare să aștepte deznodământul Convenției Naționale și felul în care se vro așeza lucrurile. Cert e însă că tendințele centrifuge vor fi alimentate în orice variantă pentru că vechii democrat-liberali vor pierde clar președinția partidului și nu există semnale din partea vechiului PNL că le vor fi negociate funcții în noile organisme de conducere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.