Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Michelle Bachelet (ONU): 'Criza migranţilor la frontiera dintre Belarus şi Polonia constituie o situaţie intolerabilă'

UN NEWS
Michelle Bachelet Înalt comisar al ONU pentru drepturile omului

Criza migranţilor la frontiera dintre Belarus şi Polonia constituie o 'situaţie intolerabilă', a subliniat miercuri Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, care a reclamat un acces umanitar 'imediat', notează AFP.

'Sunt consternată că un număr mare de migranţi şi refugiaţi continuă să fie lăsaţi într-o situaţie disperată, în condiţii de temperaturi apropiate de îngheţ, la frontiera dintre Belarus şi Polonia', a afirmat Michelle Bachelet într-un comunicat.

'Îndemn statele implicate să ia măsuri imediate pentru a dezamorsa şi rezolva această situaţie intolerabilă, în conformitate cu obligaţiile ce le revin, în virtutea dreptului internaţional al drepturilor omului şi al dreptului refugiaţilor', a adăugat ea.

Subliniind că statele au obligaţia să apere dreptul la viaţă, Înaltul Comisar a arătat că 'aceste sute de bărbaţi, femei şi copii nu trebuie să fie constrânşi să petreacă nicio noapte în plus pe o vreme glacială, fără adăpost, hrană, apă şi îngrijiri medicale adecvate'.

'Răspunsurile axate puternic pe securitate şi politică ale celor două părţi - inclusiv desfăşurarea sporită de trupe - şi retorica incendiară care le însoţeşte nu fac decât să exacerbeze vulnerabilitatea şi riscurile cu care sunt confruntaţi migranţii şi refugiaţii', a denunţat ea.

Acest apel intervine în contextul în care Polonia a anunţat miercuri că a lansat o operaţiune împotriva migranţilor masaţi la frontiera cu Belarus, arestând 50 dintre ei, şi a acuzat Minskul şi Moscova că orchestrează o criză la porţile Europei.

Între 3.000 şi 4.000 de migranţi, mai ales kurzi din Orientul Mijlociu, sunt masaţi de mai multe zile într-o zonă de pădure la frontiera estică a Uniunii Europene, în faţa unui important dispozitiv de securitate polonez destinat să-i oprească, potrivit Agerpres.ro.

Europenii îl acuză pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko că alimentează tensiunile eliberându-le vize migranţilor şi transportându-i până la graniţă ca răzbunare pentru sancţiunile pe care UE le-a adoptat împotriva Minskului pentru reprimarea unei mişcări de opoziţie după alegerile prezidenţiale din 2020.

'Un acces imediat trebuie să le fie acordat actorilor umanitari, precum şi celorlalţi membri ai societăţii civile, jurnaliştilor şi avocaţilor', a solicitat Michelle Bachelet.

Ea a amintit că 'deja mai multe persoane au murit în ultimele luni', context în care 'guvernele din regiune nu pot să rămână fără a face nimic şi să permită ca alte vieţi să fie pierdute'.

Înaltul Comisar a mai menţionat că, 'în baza dreptului internaţional, nimeni nu ar trebui să fie împiedicat vreodată să ceară azil sau alte forme de protecţie internaţională a drepturilor omului'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.