Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihai Chirica le cere noilor parlamentari să facă din EDUCAȚIE o prioritate și să combată analfabetismul funcţional

Inquam Photos / Octav Ganea
Mihai Chirica Inquam Photos

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a lansat un apel către viitorii parlamentari să facă în timpul celor patru ani de mandat o prioritate din educaţie, menţionând că este îngrijorat că rata analfabetismului funcţional a ajuns la peste 20% în rândul elevilor, anunță AGERPRES.

Edilul ieşean a declarat vineri că solicită sprijinul moral, şi nu numai, din partea parlamentarilor să depună orice efort necesar în viitoarea legislatură pentru ca educaţia să fie prioritară pentru România.

"Fac apel la toţi cei care vor constitui noul Parlament al României, indiferent de formaţiunea politică, aş spune, dar aş fi ipocrit, pentru că cei din formaţiunea politică care face opoziţie ne-au "ajutat" să ajungem în această stare, fac apel la PNL, pe care îl reprezint, la USR PLUS, cu care vom guverna, la UDMR şi poate şi la AUR să înţeleagă cu toţii (...) că educaţia şi sănătatea sunt temelia pe care putem clădi această ţară. În acest moment, cu acest procent de 22% de analfabetism funcţional (...) România este cu 22% mai vulnerabilă în faţa oricărei ameninţări interne sau externe. Acest lucru trebuie privit cu maximum de responsabilitate. Educaţia românilor, aşa cum spune şi preşedintele statului, este esenţială şi trebuie să fie un concept de siguranţă naţională", a spus primarul Mihai Chirica.

Citește și: Traian Berbeacenu, anunț de ultimă oră! Decizia cu privire la carantinarea Capitalei

Citând statistici internaţionale, edilul ieşean a declarat că România este "pe ultimul loc la toate", precizând că nu se referă numai la analfabetism, ci şi la cercetare şi inovare.

"Este foarte bine să avem olimpici, este esenţial, dar este foarte bine să micşorăm distanţele dintre vârfurile acestei piramide şi baza care a devenit din ce în ce mai mare, bază a copiilor care trec prin ciclul şcolar şi ies analfabeţi funcţionali. E o ruşine naţională pe care trebuie să ne-o asumăm cu toţii. Nu putem să întindem degetul spre nimeni. Trebuie să întindem degetul spre toţi pentru că unii în mod tacit, alţii din ignoranţă, alţii din neştiinţă au acceptat ca educaţia românească să coboare din ce în ce mai mult, astfel încât am devenit codaşa Europei la educaţie. 22% dintre tineri sunt analfabeţi funcţionali la matematică, fizică şi chimie, esenţa unor informaţii în educaţia tinerilor noştri alături de celelalte ştiinţe umaniste: limbile străine, limba şi literatura română, unde şi acolo este o tragedie", a declarat primarul Mihai Chirica.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.