Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihai Covaliu: Şahul, sport olimpic. România va organiza o competiţie de anvergură

innovationorigins.com
sah

Şahul are un ambasador informal - Mihai Covaliu, preşedintele COSR, susţine şahul pentru a deveni sport olimpic. Legat de Jocurile Olimpice de la Paris de anul viitor, Covaliu a decretat: România va veni cu mai multe medalii decât de la ediţia precedentă, potrivit news.ro.

“Cred că şahul poate deveni sport olimpic datorită în primul rând celor care-l practică - sunt foarte mulţi. Şi mai are un element care-l recomandă şi care este comun cu alte sporturi olimpice - presupune, la fel, strategie, concentrare şi asta cu toată specificitatea lui, pentru că vorbim de un sport static. Aşadar, prin prisma punctelor comune, şi nu sunt puţine, cu celelalte sporturi, cred că ar merita să intre în familia olimpică”, a declarat Mihai Covaliu, multiplu campion mondial, european şi olimpic la scrimă şi preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), în cadrul competiţiei europene de şah pentru Juniori care are loc zilele acestea la Mamaia (Constanţa).

Întrebat dacă practică el însuşi şahul, Covaliu a mărturisit că a început să joace şah acasă, mic fiind, cu tatăl său care este încă un jucător împătimit. “Mai jucam în cantonament, dar acasă jucam în trei - cu tatăl şi cu fratele meu”, a mai spus preşedintele COSR.

După cum a mai punctat în interviuri acordate vara aceasta, familia olimpică s-ar putea lărgi cu sporturi noi precum climbing sau e-sports.“Sportul, în ultimii ani, s-a diversificat extrem de mult. Au apărut noi discipline, 4-5 cam ca la fiecare ediţie. Se tot schimbă de la o ediţie la alta. Impactul noilor sporturi apărute e fantastic. E vorba de climbing, de skateboard, de sporturi care nu existau”, declara acesta în iulie pentru ProSport.

Legat de Jocurile Olimpice de peste un an de la Paris, Covaliu a spus. “În toate sporturile olimpice se investesc tot mai mulţi bani, nivelul a crescut de la an la an, este foarte greu sa obţii o medalie, eu sper cât mai mulţi dintre ai noştri să ia. Dar sigur vom veni cu mai multe medalii decât de la ediţia precedentă, este un da hotărât”.

Şi tot la Mamaia, Covaliu a mai lansat o informaţie preţioasă pentru iubitorii sportului -  “s-ar putea să vedeţi o competiţie de anvergură găzduită de România mai devreme decât aţi crede. „Pentru a ajunge să organizăm acest de gen de competiţii, este nevoie de o infrastructură adecvată.. din fericire, România este respectată la nivel internaţional, de aceea toţi vor să vină la noi, ştiu istoria noastră în materie de performanţe sportive, ne ştiu campionii, mai rămâne să ne facem şi noi treaba”, a mai spus multiplul campion care a adus României 12 medalii la cele mai importante competiţii internaţionale.

Campionatul European de Şah pentru Juniori are loc la Mamaia până la 15 septembrie, iar la competiţie participă peste 900 de jucători din 46 de ţări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.