Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihai Fifor, IEȘIRE NERVOASĂ pe tema finanțării MApN: Ignoranța nu e un mare păcat și nici o mare rușine

Mihai Fifor

Afirmații făcute din ignoranță - așa cataloghează fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor, criticile opoziției privind bugetul MApN. Fifor scrie, pe Facebook, că an de an, afirmațiile opoziției sunt demontate de realitate.

"La începutul fiecărui an, cei de la PNL spun că bugetul propus de MApN este nerealist și că nu se pot realiza veniturile, dar, de fiecare dată, la final, vedem că ceea ce s-a propus este realizat și chiar depășit.

Ca sa nu isi iasa din mana cumva, cei de la PNL spun acum că Guvernul nu va putea asigura alocarea de 2% din PIB pentru Apărare, întrucât veniturile proprii ale MApN pentru 2019 ar fi exagerate.

Citește și: Victor Ponta, BOMBĂ cu CEAS - Anunță suspendarea finanțării de la stat pentru partide: 'Bugetul pe 2019 e un fake'

PNL-ul, asa cum ne-a obisnuit deja, traieste in alta realitate, motiv pentru care nu reuseste sa vada ca intrăm deja în al treilea an consecutiv in care Guvernul își respectă angajamentul față de NATO și asigură 2% pentru Apărare.

Și mai uită că banii alocați pe acest criteriu în anii ani precedenți au fost folosiți, printre altele, si pentru dezvoltarea industriei nationale de apărare, care avea nevoie urgenta de sprijin.

Explicația creșterii nivelului veniturilor proprii ale ministerului de la 100 de milioane de euro în 2018, la aproximativ 500 de milioane de euro în 2019 nu ține de vreun “wishful thinking” și nici nu-și propune, asa cum opina, halucinant si profund ofensator, o doamna senator liberal, vicepreședinte fara voie al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, “transformarea Armatei României într-un SRL” orientat spre profit și îndepărtată de la misiunile sale constituționale.

Incerc sa pun afirmațiile acestea total deplasate doar pe seama faptului ca distinsa mea colega de la PNL inca nu a reusit sa inteleaga cu ce se ocupa Comisia in care a nimerit pur intamplator, motiv pentru care nu mizez pe înțelegerea documentelor specifice bugetelor institutiilor de forta. Ignoranța nu e un mare păcat și nici o mare rușine. Daca e recunoscuta, desigur.

Iata de ce, o sa incerc sa ii explic combativei doamne senator cum e cu bugetul Ministerului Apararii Nationale, pe care domnia sa il confunda cu SRL-urile la care a lucrat.

Așadar, totalul veniturilor proprii prevăzute în bugetul MApN pentru 2019 este, așa cum se poate vedea în proiectul de buget, de 2,551 miliarde lei, adică de aproximativ 500 de milioane de euro.

Ce nu a înțeles doamna senator este cum sunt distribuite aceste venituri.

Dintre cele 2,551 miliarde în discuție, doar 556,4 milioane de lei reprezintă veniturile pe care le va realiza direct ministerul, din: concesiuni și închirieri – circa 12 mil lei, taxe și alte venituri în învățământ – circa 0,22 mil lei, venituri din prestări servicii – circa 29,8 mil lei, venituri din cercetare – circa 19,5 mil lei, valorificarea unor bunuri ale instituțiilor publice – circa 261,3 mil lei (acestea sunt realizate prin valorificarea de echipamente și materiale, inclusiv muniții atipice și excedentare, venituri realizate în anii anteriori și reportate în 2019 – circa 231,8 mil lei și, în sfârșit, alte venituri – circa 1,78 mil lei.

La aceste venituri se adaugă: subvențiile de la bugetul de stat - în valoare de circa 814 mil lei; subvențiile de la alte administrații - în valoare de circa 207 mil lei; venituri din contractele încheiate cu casele de asigurări sociale de sănătate - în valoare de circa 480 mil lei; venituri realizate de spitalele militare în anii anteriori și reportate în 2019 - în valoare de circa 352 mil lei; alte venituri specifice unităților spitalicești militare și de învățământ superior militar - în valoare de circa 142 mil lei.

Ca atare, ponderea veniturilor realizate efectiv prin eforturile MApN este destul de mică (aproximativ 500 de milioane de lei, din cei 2.5 miliarde) și lesne realizabilă - a se vedea încă o dată sursele acestor venituri.

Cea mai mare parte a veniturilor care sunt cuprinse în capitolul bugetar “venituri proprii” este asigurată, așadar, de subvențiile de la bugetul de stat și de la alte instituții publice. Știu, este o “tehnicalitate”, dar, după cum știm, detaliile sunt cele care fac diferența.

Si, dupa ce procesati cele prezentate, intoarceti-va la dulcea ignoranta in care va aflati de cand lumea. Sunteti in siguranta. Cei din "SRL" au jurat sa va apere si pe dumneavoastra, asa lipsiti de discernamant si de respect cum sunteti", scrie Mihai Fifor pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.