Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihai Tudose, despre vânzarea acțiunilor unor companii de stat: ‘Au profit sute de miliaone. Cine si ce interes ar avea?’

Facebook
Mihai Tudose

Vânzarea de acțiuni ale companiilor de stat a fost aprobată de Guvern la începutul lunii februarie. În acest fel investitorii pot cumpăra acțiuni la companii strategice de stat ale României. Mihai Tudose, europarlamentar PSD, se întreabă cine și ce interes ar avea ca acele companii să ajungă să fie cumpărate pe acțiuni.

„Nu e o acuzatie, e o observatie. Bazata pe actele publice. Au zis ca ei nu privatizeaza, ci ei vand actiuni.

Noi avem niste proprietati. Aceste comapnii sunt destul de bine administrate. Ele au profit sute de milioane. Cine si ce interes ar avea?

Banii aia sunt incasati de stat. Se duc la min de finante si de acolo...Are Roamnia alternativa la planul asta?”, a spus Mihai Tudose, la emisiunea Punctul culminant, moderată de jurnalistul Victor Ciutacu, la România TV.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susținea că este un proiect necesar.

"Este un proiect de lege pe care l-am susţinut şi consider că este necesar. Aşa cum am mai declarat, în alte ocazii, aş dori să dau asigurări că nu privatizăm. Statul trebuie să fie acţionar majoritar în toate societăţile şi companiile de interes strategic naţional din domeniul Energiei. Şi aşa va fi. Listarea unor pachete minoritare de acţiuni pe bursă nu înseamnă privatizare, ci şansa de modernizare, de a face investiţii, de care, evident, va beneficia fiecare român", a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-un comunicat, relatează Agerpres.

Potrivit sursei citate, proiectul de lege propune abrogarea prevederilor art. 1 - 3 din Legea nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, cu modificările ulterioare, valorificarea acţiunilor netrebuind să fie privită ca un scop în sine, ci ca un proces prin care transferul de proprietate trebuie să se regăsească în recapitalizare, modernizare, investiţii, cu efecte pozitive în ceea ce priveşte eficienţa economică.

Astfel, prin diversificarea acţionariatului, se intenţionează asigurarea revenirii la o situaţie de competiţie pe piaţă, în care fiecare companie şi societate naţională, instituţie de credit şi orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar urmăreşte să atingă anumite obiective prin înstrăinarea acţiunilor deţinute de stat.

Totodată, prin abrogarea articolelor 1, 2 şi 3 din Legea nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, cu modificările ulterioare, se vor evita atât agravarea situaţiei economice a unor operatori economici la care statul deţine calitatea de acţionar, potenţialele situaţii de intrare în insolvenţă şi afectarea statului prin diminuarea veniturilor, precum şi consecinţele în plan social.

"Măsurile propuse au impact direct la nivel macroeconomic permiţând pe de o parte, derularea de activităţi specifice a unor operatori economici, în condiţii de eficienţă economică, iar de pe altă parte, creşterea veniturilor bugetare din valorificarea de acţiuni", se menţionează în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.