Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihai Tudose, mesaj dur către maghiari: Cine mai vorbește azi de doliu nu a ieșit încă din Evul Mediu

Inquam Photos / Octav Ganea
tudose

Europarlamentarul Mihai Tudose transmite joi, la 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, că încercările actuale de contestare a tratatului, venite din partea maghiarilor, „constituie un atac grav la adresa păcii internaționale și a proiectului unității europene”.

„La Trianon s-a consfințit o ordine de drept internațional, bazată pe voința popoarelor captive până atunci într-o realitate absurdă: din 20,8 milioane de locuitori câți avea Ungaria la recensământul din 1910, numai 48,1% erau maghiari.

Ponderea medie a populației maghiare în teritoriile la care Ungaria a renunțat la Trianon în favoarea a șase țări învecinate era de numai 30,2%. În Transilvania, din 5,2 milioane de locuitori, doar 31,6% erau unguri. Destrămarea artificialei monarhii dualiste austro-ungare s-a produs de-a lungul granițelor etnice și a avut ca fundament dreptul popoarelor, până atunci înrobite, la autodeterminare, așa cum fusese proclamat de președintele american Woodrow Wilson.

În aceste condiții, cine mai vorbește azi de doliu pentru o pretinsă ”tragedie” nu a ieșit încă din Evul Mediu.

Vremea iobăgiei a apus definitiv. Soluția este una singură: cooperarea internațională pentru apărarea ordinii de drept și a păcii. Iar experiența interbelică ne arată cât de importantă este stoparea la timp a elanului revizionist. Este sărbătoarea bunei înțelegeri europene, după atâta bocet naționalist”, scrie Tudose într-un editorial la Digi24.

Vezi si: CTP îl PULVERIZEAZĂ pe Tudorel Toader: Mătreață cu Față face pe eroul, după ce don Dragnetti a intrat la căsuța cu capace .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.