Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihai Tudose, primul interviu după demisie: Reacţie la criticile premierului Dăncilă

Inquam Photos / Octav Ganea
tudose intuneric

Fostul premier Mihai Tudose reacţionează la declaraţiile Vioricăi Dăncilă, de joi seara, de la Antena 3. În primul interviu de după demisia din fruntea Guvernului, Tudose afirmă că inventarul problemelor găsite de Dăncilă la Palatul Victoria nu reprezintă o critică la adresa cabinetului condus de el, ci o reliefare necesară a lucrurilor care trebuie remediate din anii anteriori. Mihai Tudose dezvăluie că a găsit la Guvern situaţii care ar fi trebuit rezolvate cu ani în urmă, cum ar fi închiderea Instrumentului pentru Politici Structurale de pre-aderare.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi seara, într-un interviu la Antena 3, că România are risc de dezangajare la fonduri europene de 800 de milioane de euro, cele trei spitale regionale au probleme majore în acte, iar linia de metrou Gara de Nord-Otopeni riscă să nu fie finalizată în anul 2020.

Vezi şi: EXCLUSIV - Când are loc discuţia decisivă Klaus Iohannis - Tudorel Toader

Reporter: - Ce părere aveţi despre declaraţia doamnei Dăncilă de joi seara, referitoare la întârzierile din unele domenii?

Mihai Tudose: - Doamna prim-ministru are dreptate. Sunt problemele pe Programul Operaţional Regional, programul fiind din 2015 şi nefăcându-se nimic o lungă perioadă de vreme. Riscul de dezangajare l-am avut ca temă şi în guvernul pe care l-am condus, fiind ridicată problema şi în discuţiile cu reprezentanţi ai partidului, şi în special cu reprezentanţi ai administraţiei publice locale. Reprezenta şi pentru noi o prioritate pentru 2018, pentru că da, este risc de dezangajare. Da, sunt de acord cu ce spunea doamna prim-ministru, că va trebui cumva, dar în paralel, cineva să întrebe cine trebuia să se ocupe de acest lucru începând cu 2015, de când acest program este viu.

Reporter: - Ideea e că problema datează din 2015?

Mihai Tudose: - Ideea e că programul e operaţional, e viu din 2015.

Reporter: - Deci criticile dânsei nu s-au referit neapărat la guvernul condus de dumneavoastră?

Mihai Tudose: - Eu nu citesc ce a spus doamna prim-ministru în cheia unei critici. Doamna Dăncilă şi-a făcut un inventar de probleme. Da, aceasta este o problemă. O aveam şi noi, din ce am vorbit cu domnul ministru Nica şi cu domnul viceprim-ministru Stănescu, reprezenta o prioritate pentru începutul acestui an, pentru a evita riscul dezangajării.

Vezi şi: Opt curiozități despre mere. Numărul 7 va schimba modul în care le folosești

Reporter: - În privinţa spitalelor regionale cum stau lucrurile?

Mihai Tudose: - Doamna Dăncilă are dreptate şi aici. Guvernul este integrator şi mai există doi parteneri: Banca Mondială (şi acolo există întârzieri cu un studiu de fezabilitate) şi autorităţile locale, care trebuie să pună la dispoziţia guvernului terenul necesar. Cu excepţia Iaşului, căruia i-a ieşit din prima, în rest au fost probleme şi cu Clujul, şi cu Craiova. Cu terenuri mutate, cu terenuri date către Guvern şi nepropice construcţiei spitalului. Unele ba au alt tip de infrastructură pe ele (transport de gaze, curent electric), ba dimensiuni care nu cadrau. E acelaşi proiect şi trebuie aceeaşi suprafaţă de teren, cu aceeaşi formă. Repet, şi aici doamna Dăncilă are dreptate.

Reporter: - Aşadar, spuneţi că Guvernul şi-a făcut partea, iar probleme sunt la nivel local?

Mihai Tudose: - Prima dată când am tras semnalul de alarmă şi am ieşit cu problema în afara Guvernului a fost la CEx-ul de la Suceviţa (la finalul lunii septembrie - n.r.). Domnul ministru al Sănătăţii a prezentat situaţia. Ne-am lovit atunci de Cluj. În timpul şedinţei s-a vorbit şi la Consiliul Judeţean Cluj, pentru a livra terenul propice. La Craiova au fost două sau trei schimburi. Da, avem spitalele în programul de guvernare, da, sunt o necesitate. M-am referit la cele trei spitale pentru că sunt cele mai avansate. Banca Mondială ne livrează proiectul şi studiul de fezabilitate. Şi ei sunt un pic întârziaţi, dar nu putem să clamăm foarte tare întârzierea lor. Au şi ei contraargumentele lor: 'Am înţeles că noi suntem în întârziere, dar unde ziceţi că puneţi spitalul?' 'Păi aici în staţia asta de autobuz, dar îl facem înalt.'

Vezi şi: Scapă fără medicamente de durerile cauzate de reumatism! Soluţiile care nu au efecte secundare

Reporter: - Revenind la fondurile europene, domnul Nica (ministrul Fondurilor Europene în Guvernul Tudose - n.r.) a încercat să recupereze întârzierile sau a avut şi dânsul dificultăţi şi s-au acumulat noi probleme?

Mihai Tudose: - Haideţi să fim corecţi. În ianuarie 2017, când a luat PSD guvernarea, nicio autoritate de management nu era autorizată. Niciuna, ştiţi foarte bine discuţia. În România, la începutul lui 2017, când PSD a preluat guvernarea, a găsit următoarea situaţie: niciun proiect matur şi nicio autoritate de management funcţională. Noi aveam în programul de guvernare asumat să atragem peste 5 miliarde de euro. În 2017 ne-am atins ţintele. Nu vorbesc acum nici de Grindeanu, nici de Tudose, nici de Nica, nici de Rovana Plumb, nici de Sevil, nici de Paul Stănescu. Vorbesc de echipele care au coordonat. Tot ce înseamnă guvernare PSD a dat drumul la proiecte, a făcut funcţionale autorităţile de management şi a îndeplinit programul de guvernare. Am atras acei bani pe care ni i-am asumat şi despre care gurile rele spuneau că nu o să se poată. Şi doamna comisar Corina Creţu a lăudat absorbţia de fonduri europene în 2017, spunând că în sfârşit au început să se mişte lucrurile. Evident că nu puteam să terminăm noi, doar am început. În cheia asta citesc şi intervenţia doamnei prim-ministru.

Reporter: - Ca o concluzie, întrebarea clasică: Aveţi ceva să vă reproşaţi în domeniile menţionate de doamna Dăncilă?

Mihai Tudose: - Nu. Să ne uităm şi la metrou, la M6. Haideţi să vedem ce am preluat. Toate blocate, cu risc de dezangajare şi acolo. Doamna Dăncilă a spus ce e în ţara asta. Ce putea să spună? Că astăzi avem în ţară cele trei spitale regionale funcţionale? Că suntem cu grad de absorbţie 100%? Că totul e bine şi roz? Nu e totul bine şi roz, e un an foarte dificil. Din păcate, după 27 de ani, noi încă traversăm ani foarte dificili, pentru că unele lucruri chiar nu s-au făcut. Nu am spus-o public, dar ne-am trezit în timp ce eram la guvern că nu era închisă ISPA (Instrumentul pentru Politici Structurale de pre-aderare - n.r.). Ştiţi ce înseamnă asta? Noi încă eram în pre-aderare. Nu aflase nimeni că noi am aderat de câţiva ani, suntem membri ai UE, dăm europarlamentari. Eram buni de plată două miliarde de euro, banii înapoi. S-a rezolvat, dar a fost o surpriză. 'Ce avem noi aici în sertar?' Asta înseamnă o guvernare responsabilă. Hai să spunem ce e şi cum e, că ne trezim pe urmă că suntem acuzaţi că am promis trei spitale regionale şi nu le-am făcut. Păi şi unde să-l fac dacă terenul e al tău, al Consiliului Judeţean? Întrebaţi-l pe domnul ministru Bodog cam ce corespondenţă a avut cu autorităţile locale. Şi atunci toată lumea zice 'Mamă, ce a zis doamna Dăncilă!'. A zis bine doamna Dăncilă. Ca să remediezi problemele trebuie să le reliefezi. Eu nu am văzut nicio critică, nu a spus nimeni că astea trebuiau făcute în ultimele şase luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.