Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihaiela Iorga Moraru, motiv de blocaj în CSM. Ce s-a decis în privința procuroarei dată afară de Kovesi de la DNA

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam   Mihaiela Moraru Iorga

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a luat în discuţie joi propunerea Secţiei pentru judecători de admitere a cererii de numire în funcţia de judecător a procurorului Mihaiela Moraru Iorga, revocată iniţial din DNA.

Pe 29 septembrie, Secţia de judecători a sesizat plenul cu propunerea de admitere a acestei solicitări. 

Mihaiela Iorga a trecut în solicitarea sa mai multe instanţe la care ar putea să activeze - Judecătoria Giurgiu, Judecătoria Sectorului 1, Judecătoria Sectorului 2, Judecătoria Sectorului 6, Judecătoria Cornetu, Judecătoria Olteniţa, Judecătoria Slobozia, Judecătoria Videle, Judecătoria Zimnicea, Judecătoria Călăraşi, Judecătoria Roşiori de Vede, Judecătoria Turnu Măgurele.

Plenul CSM a respins cu o largă majoritate aproape toate variantele de încadrare a Mihaielei Iorga Moraru ca judecător, cu excepția Judecătoriei Giurgiu. În privința încadrării la Judecătoria Giurgiu, în plenul CSM nu s-a putut forma o majoritate. Astfel, votul va fi realuat în următoarea ședință a plenului CSM.

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, constatând incidenţa art. 12 indice 2 şi 12 indice 5 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, adoptat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr.326/2005, a hotărât reluarea votului în ceea ce priveşte cererea de numire în funcţia de judecător formulatî de doamna MORARU IORGA MIHAIELA, procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie în ceea ce priveşte Judecătoria Giurgiu (iar cererea care a vizat celelalte instanţe a fost respinsă cu majoritate de voturi, 14 sau, după caz, cu 15 voturi)”, se arată în decizia CSM.

Vezi și: EXCLUSIV - Hoţii, tâlharii şi violatorii, în topul deţinuţilor eliberaţi prin recursul compensatoriu. Niciun corupt pe listă

***

Pe 27 septembrie, Curtea de Apel Bucureşti a decis suspendarea ordinului emis de Laura Codruţa Kovesi prin care Mihaiela Iorga a fost revocată din funcţia de procuror al DNA. Decizia nu a fost definitivă, informează Agerpres.

Mihaiela Iorga a deschis la Curtea de Apel Bucureşti un proces în care a solicitat suspendarea ordinului semnat pe 5 iulie de Laura Codruţa Kovesi privind revocarea sa din funcţia de procuror la DNA. 

DNA a susţinut atunci că Mihaiela Iorga nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului-şef al secţiei din care făcea parte. Neprezentarea denunţului a avut drept consecinţă imposibilitatea aplicării unor dispoziţii procesual penale în raport cu persoane cercetate. 

Ulterior, în urma unor verificări, DNA a anunţat că a identificat mai multe nereguli în activitatea Mihaielei Iorga, în biroul său fiind găsite o sumă de bani şi mai multe bunuri neînregistrate. 

"Într-un dosar în lucru s-a identificat suma de 398.400 lei primită de la o persoană fizică. În procesul verbal, întocmit în acest sens, nu s-a precizat natura sumei de bani şi nu a fost înregistrată în Registrul de evidenţă a valorilor şi corpurilor delicte pentru a fi depusă la camera de corpuri delicte, conform prevederilor legale. De precizat că, deşi Direcţia Naţională Anticorupţie dispune de un fond de flagrant de 2 milioane lei, potrivit dispoziţiilor art. 4 alin. 4 din OUG 43/2002, suma respectivă nu era destinată pentru o activitate operativă, deoarece nu există niciun document din care să rezulte că au fost solicitaţi bani din fondul de flagrant şi nici nu i-au fost puşi la dispoziţie", preciza atunci DNA. 

Într-un alt dosar aflat în lucru au fost identificate bunuri, şi anume ceasuri evaluate la 67.631 lei şi un stilou în valoare de 8.117 lei, ridicate cu ocazia unei percheziţii, care nu au fost înregistrate de Mihaiela Iorga în Registrul de evidenţă a valorilor şi corpurilor delicte. 

De asemenea, într-un dosar în care erau cercetate mai multe persoane, Mihaiela Iorga a solicitat şi obţinut declanşarea procedurilor pentru obţinerea avizului necesar urmăririi penale faţă de una dintre persoane iar după obţinerea avizului a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de persoana respectivă la o zi după împlinirea termenului de prescripţie, "împrejurare care generează consecinţe asupra întregii cauze". 

De cealaltă parte, Mihaiela Iorga a declarat că între ea şi Laura Codruţa Kovesi exista de mai mult timp o tensiune, determinată "probabil" de faptul că nu a dat curs "anumitor solicitări".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.