Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihail Gorbaciov, ultimul lider URSS, mesaj emoționant după moartea lui George Bush: 'Multe dintre amintirile mele se leagă de el'

AFP
Mihail Gorbaciov

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a salutat rolul pe care George H.W.Bush, decedat vineri, l-a avut în a pune capăt războiului rece şi cursei înarmării dintre SUA şi URSS, informează sâmbătă dpa, potrivit Agerpres.

Gorbaciov a făcut această declaraţie după ce mass-media au anunţat că cel de-a 41-lea preşedinte al SUA, George H.W.Bush, a murit la vârsta de 94 de ani.

Bush a purtat negocieri cu Gorbacov înainte ca Uniunea Sovietică să se destrame, în 1991, şi cei doi lideri au semnat un acord pentru controlul asupra armelor care a redus în mod substanţial arsenalul nuclear al celor două ţări.

"Multe dintre amintirile mele se leagă de el. Am lucrat împreună în anii de mari schimbări. A fost o perioadă grea, care a necesitat o responsabilitate uriaşă din partea fiecăruia. Rezultatul l-a constituit sfârşitul Războiului Rece şi a cursei de înarmare nucleară", a declarat Gorbaciov, citat de agenţia de presă Interfax. "Vreau să aduc un omagiu lui George Bush pentru contribuţia sa la această realizare istorică. El a fost un partener adevărat", a spus Gorbaciov.

Citeste si Noi incidente la Parada de la Arcul de Triumf: Huiduieli răzlețe la adresa Jandarmeriei

Fostul preşedinte american, George Herbert Walker Bush, a murit la vârsta de 94 de ani, a anunţat, în seara zilei de 30 noiembrie 2018 (potrivit orei locale), fiul său, de asemenea ex-preşedinte, George Walker Bush.

Mandatul său ca preşedinte al SUA, din 20 ianuarie 1989 până în 20 ianuarie 1993, a fost definit de politica externă. În timpul său, a căzut zidul Berlinului în noiembrie 1989, Statele Unite au invadat Panama în decembrie 1989, înlăturându-l de la putere pe generalul Manuel Noriega, iar în 1990 a izbucnit primul război din Golful Persic, odată cu invazia Kuweitului de către Irak, iar Uniunea Sovietică s-a dezintegrat. George Bush a contribuit la accelerarea negocierilor pentru înfiinţarea acordului de liber schimb NAFTA (North American Free Trade Agreement), între Canada, SUA şi Mexic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.