Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihail Neamțu: 'Vasile Bănescu și-a pierdut mințile. Îmi trimite mesaje private de hărțuire și amenințare!' / UPDATE

Facebook
Mihail Neamțu

UPDATE 6 octombrie, ora 12.02: Vasile Bănescu îi răspunde lui Mihail Neamțu: 'I-am scris creștinește în privat un mesaj sincer, contrariat fiind de atitudinea destinatarului'

Continuarea aici.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Mihail Neamțu: 'Vasile Bănescu și-a pierdut mințile. Îmi trimite mesaje private de hărțuire și amenințare!'

Scriitorul și teologul Mihail Neamțu susține că purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, îi „trimite mesaje” de „amenințare și hărțuire”. El cere ca Vasile Bănescu să fie demis „de urgență” din BOR. În susținerea sa, Neamțu invocă un pretins mesaj – precizează acesta – primit de la Vasile Bănescu: „V-ați pierdut deplin rușinea și bunul simț”, ar fi spus Bănescu. Neamțu spune că a primit mesajul „pe Whatsapp de pe numărul telefonic al domniei sale. Spărtura nu e în cont, ci altundeva.”

Smintelile trebuie să vină, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala. (Matei 18, 7)

Vasile Bănescu și-a pierdut mințile. Nu-mi explic altfel cum și-ar putea permite un reprezentant al Patriarhiei să-mi trimită mesaje private de hărțuire și amenințare. Cunoașteți un singur purtător de cuvânt dintr-o instituție publică sau privată a României care încalcă sistematic protocolul și procedurile din rațiuni de vendetă personală?

Cunoașteți un singur reprezentant de Mitropolie, Arhiepiscopie sau Episcopie care se coboară josnic la nivelul unui asemenea partizanat ideologic și neprofesionalism? Mai știe cineva să existe vreun personaj care să construiască zilnic falii adânci și chiar schisme în interiorul Bisericii, așa cum s-a văzut în controversa despre Pascalie?

Menirea creștinilor este să aducă pacea, nu gâlceava. Rolul Bisericii este să vindece relațiile între oameni, nu să le otrăvească.

La această oră, Vasile Bănescu — mereu încruntat, mereu agresiv, mereu dornic să-și certe semenii — amestecă pozițiile oficiale ale Patriarhiei cu opiniile sale exprimate într-o păsărească scremută și nefericită.

Amestecul sistematic al unor elucubrații pătimașe cu opiniile sobre ale unei instituții venerabile (Patriarhia Română) aduce zilnic un grav deficit de imagine Bisericii Ortodoxe Române.

Numeroși episcopi silitori, preoți vrednici, monahi rugători și laici decenți se simt obligați să explice idiosincraziile și polemicile angajate de un personaj complexat, fără operă teologică, dar mereu blocat pe emisie.

Vasile Bănescu participă activ la subminarea unității Bisericii Ortodoxe Române, fapt demonstrat în nenumărate intervenții publice, de la susținerea regimului liberticid și cauționarea pașapoartelor verzi în perioada pandemiei Covid19 până la poziționările anticanonice privind data Paștelui sau recenta legitimare a filmului blasfemiator la adresa părintelui Arsenie Boca.

Aceste momente de crasă inadecvare ar fi putut fi doar niște rătăciri sau derapaje izolate. Mai multă rugăciune, un plus de mișcare și mai mult soare ar face bine oricui.

Doar că Vasile Bănescu pretinde că vorbește, tacit sau explicit, în numele Președintelui Sfântului Sinod al BOR.

În absența unei vieți duhovnicești exemplare și-n lipsa unor proiecte culturale solide, Vasile Bănescu se ofilește-n postări circumstanțiale pe Facebook. Măcinat de evidente neliniști și lipsuri interioare, acest om s-a angajat într-o suită nesfârșită de polemici virulente cu reprezentanți ai ierarhiei Bisericii Ortodoxe Române, atacând explicit anumiți episcopi și arhiepiscopi în funcție, dar și teologi laici, preoți vrednici sau profesori universitari consacrați academic la nivel național și internațional.

Pe vremuri, Vasile Bănescu juca rolul oportun de animator al unor emisiuni culturale la TrinitasTV. Astăzi, comentariile sale privesc orice, dar nu exegeza biblică, studiul textelor patristice sau hermeneutica scrierilor filocalice.

Fără să-l fi studiat prea mult, am remarcat în activitatea publică a domnului Bănescu o frivolitate deloc mozartiană, deviată frecvent către invectivă și discursul moralist. Atins de-o patologică îndreptățire de sine, angajatul Facebook al Patriarhiei are doar obsesia lansării procese de intenție, tevaturi, calomnii, insulte, delațiuni, insinuări sau acuzații îndreptate către oamenii Biserici, mai vrednici sau mai nevrednici.

Un purtător de cuvânt care luptă cu membrii instituției pe care o reprezintă este nu doar o anomalie istorică, ci o contradicție dezastruoasă pentru publică a Bisericii Ortodoxe Române.

Singura soluție pentru ieșirea din impas o reprezintă demiterea de urgență a domnului Vasile Bănescu”; a spus Mihail Neamțu, pe pagina sa de Facebook.

Vezi și: Fenomenul îngrijorător pe care îl sesizează Mihail Neamțu: 'Vom desăvârși procesul de anulare treptată a creștinismului biblic de pe suprafața țării noastre'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.