DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Mihail Neamțu intervine în scandalul sexual din jurul părintelui Visarion Alexa: 'Ceea ce a fost astăzi este un avertisment' - VIDEO

Facebook
Mihail Neamțu

Preotul Visarion Alexa a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, ca urmare a deciziei luate sâmbătă de Judecătoria Sectorului 6. Teologul Mihail Neamțu, apropiat de Visarion Alexa, face un apel la calm și le cere oamenilor să nu arunce cu „piatra”, deoarece „Hristos ne-a învățat să nu aruncăm piatra”. De asemenea, mai punctează Neamțu - vizibil emoționat -, „în România există prezumția de nevinovăție”.

„Există într-adevăr o relatare tulburătoare despre un incident care s-ar fi petrecut între părintele Visarion Alexa și o persoană de sex feminin. Sunt acuzații cu care începem să ne obișnuim, nu spun că sunt adevărate sau false. Merită să vedem cum pot fi ele interpretate.

E limpede că Poliția a luat o decizie, întâi de reținere, pe semne pe baza unui probatoriu. Apoi a fost lăsat să-și aducă avocatul, o doamnă care a făcut câteva declarații. Astăzi am aflat în urmă cu câteva minute că părintele este în situația de a nu putea părăsi România pentru ca această anchetă să fie adâncită. E un moment foarte dificil pentru el, ca preot, un moment dificil pentru familia părintelui. Părintele are patru copii și o soție fidelă. (...)

Uneori există conexte în care oameni mari pot să alunece. Și lucrul acesta pentru cei care sunt la începutul vieții de credință pare smintitor. Totuși cred că o maturitate duhovnicească, o matuitate psihologică ne cere să vedem prezența noastră în biserică dincolo de vrednicia unui preot. (...) Cred că bucuria părintelui Visarion ar fi să vadă că cei care l-au cunoscut merg mai departe la biserică. Cred sincer că toți cei care l-au cunoscut pe părintele Visarion într-o împrejurare luminoasă, pozitivă, trebuie să spună acest lucru. (...)

Nu e cazul să dăm cu piatra. Hristos ne-a învățat să nu aruncăm piatra. În același timp cred că inevitabil va exista și o discuție de ordin canonic. (...)

Slavă Domnului că și în România există prezumția de nevinovăție. Nu știm multe detalii din acest dosar. Și dacă nu știm e bine să tăcem! Cine se grăbește să dea cu piatra, cine se grăbește să-l răstignească pe părintele Visarion, să-l pună la zid, să-l acuze de făcute și nefăcute s-ar putea să greșească. Rămâne să așteptăm decizia instanței, poate decizia autorităților ecleziastice și, firește, rămâne să îl întâlnim pe părintele Visarion, foarte probabil schimbat, ca urmare a acestei experiențe nedorite, nefericite și triste.

Ne rugăm ca această sminteală să înceteze! Și mai știm un lucru: biserica este sub o presiune enormă și că anii care vin o să fie ani grei. Acuzațiile care au fost făcute la adresa unor clerici în Occident o să fie acuzații pe care o să le auzim mai des în biserica noastră, în spațiul răsăritean. Foarte probabil o să fie momente complicate pentru noi.

Ceea ce a fost astăzi este un avertisment: cine crede că stă, să aibă grijă să nu cadă. În același timp e un apel pe care îl resimt acum la solidaritate: trebuie să fim întotdeauna aproape de cei buni ai lui Dumnezeu, și în momente de încercare, și în momente de triumf”, a spus Mihail Neamțu, într-o filmare pe pagina sa de Facebook.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.