Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mii de catalani au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de arestarea preventivă a doi lideri separatişti

Twitter
protest spania independenta catalonia

Mii de catalani au ieşit marţi în stradă pentru a protesta faţă de arestarea a doi importanţi responsabili separatişti, inculpaţi pentru revoltă împotriva autorităţilor, în timp ce criza dintre Madrid şi guvernul separatist catalan este din ce în ce mai acută, relatează AFP. La amiază, mii de angajaţi şi-au părăsit locul de muncă în Barcelona şi în alte oraşe pentru a se reuni în tăcere în stradă, timp de câteva minute, pentru a cere ''eliberarea deţinuţilor politici''.

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont şi primăriţa Barcelonei, Ada Colau, au făcut acelaşi lucru. Manifestaţiile survin în contextul în care Madridul i-a acordat lui Puigdemont un termen pentru a renunţa oficial la proiectele sale separatiste, până joi la ora locală 10,00 (8,00 GMT). Dacă el nu va renunţa, guvernul central spaniol, condus de către Mariano Rajoy, ar putea suspenda total sau parţial autonomia Cataloniei, cu riscul de a provoca şi mai multă agitaţie în stradă.

Luni seara, o judecătoare de instrucţie a decis arestarea preventivă a lui Jordi Cuixart şi Jordi Sancez, care conduc două principale asociaţii separatiste din Catalonia: Omnium Cultural şi Adunarea Naţională Catalană (ANC), conform Agerpres. ''Cei doi Jordi'', cum le spune presa spaniolă, aparţin nucleului dur al responsabililor separatişti, care, alături de Puigdemont, au planificat referendumul pentru independenţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.