Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mii de israelieni de extremă-dreapta au mărșăluit în Ierusalimul de Est

Global News
protest Israel  estul Ierusalimului

Mii de naţionalişti israelieni de extremă dreapta au mărşăluit marţi într-o procesiune fluturând drapele prin Ierusalimul de Est, eveniment ce a reaprins tensiunile cu palestinienii şi care reprezintă o primă provocare pentru noul guvern al Israelului, relatează miercuri Reuters şi France Presse.

Luna trecută, confruntări israeliano-palestiniene în Ierusalimul contestat au contribuit la declanşarea a 11 zile de lupte transfrontaliere între Israel şi gruparea militantă Hamas la putere în Gaza, potrivit agerpres.ro.

Marţi, poliţia israeliană călare şi dotată cu echipamente antirevoltă a înconjurat zonele ce duceau la punctul de aprindere al tulburărilor în Oraşul Vechi înconjurat de ziduri, Poarta Damascului, degajând zona înainte de sosirea participanţilor la marş.

Manifestanţii, dintre care tineri şi militanţi evrei ultranaţionalişti şi de extremă dreapta purtând steaguri israeliene albastru şi alb, au plecat dintr-un cartier ultrareligios din Ierusalimul de Vest pentru a traversa spre Ierusalimul de Est şi a ajunge în piaţa din faţa Porţii Damascului, un loc popular de adunare şi socializare pentru palestinieni, cu vedere spre Cartierul Musulman al Oraşului Vechi unde se află Esplanada Moscheilor.

Israelul, care a ocupat Ierusalimul de Est într-un război în 1967 şi ulterior l-a anexat, o acţiune nerecunoscută de comunitatea internaţională, consideră întregul oraş drept capitala sa, notează Reuters. Palestinienii vor ca Ierusalimul de Est să fie capitala unui viitor stat ce ar include Cisiordania şi Gaza.

Hamas a avertizat cu privire la reînnoirea ostilităţilor în timpul marşului, testând temperamentul administraţiei noului prim-ministru Naftali Bennett, alcătuită dintr-o coaliţie de formaţiuni de dreapta, centriste, de stânga şi partide arabe, şi determinând Israelul să întărească desfăşurarea sistemului antirachetă Iron Dome.

Într-un aparent efort de a evita fricţiunile cu palestinienii în timpul marşului, un traseu trasat de poliţie i-a ţinut pe participanţi deoparte pentru a nu trece prin Poarta Damascului, principala intrare în Cartierul Musulman din Oraşul Vechi şi spre locuri sacre pentru iudaism, islam şi creştinism.

În schimb, traseul participanţilor la marş a fost mai periferic către Zidul de Vest, locul sacru al iudaismului, în timp ce ei cântau cântece naţionaliste ce răsunau pe aleile unde negustorii palestinieni îşi închiseseră prăvăliile.

Yair Lapid, ministrul de externe al lui Bennett şi principalul partener în coaliţia de guvernare ce a pus capăt celor 12 ani de mandat ai lui Benjamin Netanyahu în funcţia de prim-ministru, a condamnat scandările "Moarte arabilor" ale unora dintre participanţii la marş.

"Acest lucru nu reprezintă iudaismul şi nici caracterul israelian, şi cu siguranţă nu este ceea ce simbolizează steagul nostru", a scris Lapid pe Twitter.

Marşul de marţi a fost iniţial programat pentru 10 mai ca parte a festivităţilor "Zilei Ierusalimului" când este sărbătorită capturarea de către Israel a Ierusalimului de Est în războiul din Orientul Mijlociu din 1967.

În ultimul moment, marşul a fost deviat de la Poarta Damascului şi Cartierul Musulman, dar acţiunea nu a fost suficientă pentru a descuraja Hamas să lanseze rachete spre Ierusalim.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.