Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Miliardarii Soros și Gates se opun vehement deciziei privind interzicerea avortului: 'Un regres inacceptabil' care 'diminuează drepturile omului'

Gates Soros

Melinda French Gates a declarat că răsturnarea hotărârii Roe vs. Wade a însemnat "un mare pas înapoi pentru America".

Bill Gates a calificat-o drept un "regres inacceptabil" care pune în pericol viețile femeilor. Melinda French Gates a spus că este vorba despre "America care face un mare pas înapoi". George Soros a avertizat că "diminuează drepturile omului și amenință foarte mult îngrijirea reproducerii", relatează Bloomberg.

Împreună, unii dintre cei mai mari susținători individuali din lume ai cauzelor privind dreptul la avort au folosit Twitter pentru a se exprima vineri după decizia Curții Supreme a SUA de a anula decizia Roe vs. Wade din 1973, o hotărâre istorică care a eliminat dreptul constituțional la avort.

Gates, în vârstă de 66 de ani, și French Gates, în vârstă de 57 de ani, au fost susținători importanți ai planificării familiale și ai accesului la contraceptive la nivel mondial prin intermediul organizației lor caritabile, Fundația Bill și Melinda Gates, care s-a angajat să aloce anual 280 de milioane de dolari până în 2030 pentru astfel de cauze. De la divorțul soților Gates, în august, French Gates și-a îndreptat atenția către propria firmă de investiții filantropice Pivotal Ventures, care a fost înființată în 2015 cu accent pe implementarea de "soluții inovatoare la problemele care afectează femeile și familiile din SUA".

Luna trecută, Gates s-a declarat "șocat" de proiectul de aviz scurs, care a prefigurat această revenire, și a afirmat că o astfel de măsură ar duce SUA înapoi cu 50 de ani. Microsoft Corp, compania pe care a cofondat-o, a declarat la 9 mai că va contribui la acoperirea costurilor angajaților care trebuie să se deplaseze pentru a obține avorturi sau îngrijiri de afirmare a sexului dacă acestea nu sunt disponibile în apropiere.

"O singură decizie judecătorească nu va fi niciodată suficientă pentru a proteja egalitatea femeilor", a scris French Gates într-o postare pe Twitter. "Și nici nu va fi suficientă pentru a o desființa. În acest moment, există oameni din toată SUA care își reiau angajamentul față de munca care urmează."

Ea a precizat că, prin prezența mai multor femei la cele mai înalte niveluri ale afacerilor și politicii, "așa creăm un viitor în care deciziile sunt luate de femei, nu pentru ele".

Franceza Gates și Mackenzie Scott, filantropul miliardar și fosta soție a fondatorului Amazon.com Inc. Jeff Bezos, au donat bani în cauze care susțin dreptul la avort și accesul la controlul nașterii, pe măsură ce decizia devenea tot mai probabilă. Scott, ale cărei donații masive și fără obligații au bulversat lumea filantropică, a donat la începutul acestui an suma record de 275 de milioane de dolari către Planned Parenthood.

Gates este a patra cea mai bogată persoană din lume, cu o avere personală de 113,6 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Scott se află pe locul 46, cu 27,3 miliarde de dolari, în timp ce franțuzoaica Gates are o avere netă de 10,3 miliarde de dolari.

Părerea lui Soros

Finanțatorul devenit filantrop George Soros, un important donator al Partidului Democrat, și-a exprimat de asemenea consternarea față de această decizie. El a declarat într-un tweet că rețeaua sa de filantropii, Open Society Foundations, "a investit în organizații pentru drepturile reproductive care ripostează în acest moment". Soros, în vârstă de 91 de ani, are o avere personală netă de 8,5 miliarde de dolari, în timp ce o sumă mult mai mare este deținută în activitățile sale caritabile, potrivit indicelui de avere Bloomberg.

Cauzele pentru drepturile avortului ar putea fi pe cale să primească un impuls major din partea unui alt miliardar proeminent: Warren Buffett.

Guru al investițiilor, în vârstă de 91 de ani, a alocat 85% din participația sa la Berkshire Hathaway - care reprezintă cea mai mare parte a averii sale de 93,2 miliarde de dolari - în scopuri caritabile. Cea mai mare parte a donațiilor sale a fost direcționată către Fundația Gates, dar o organizație caritabilă mai mică, numită după prima sa soție, Fundația Susan Thompson Buffett, se pregătește pentru un aflux de fonduri în cazul decesului lui Buffett, a relatat Wall Street Journal la începutul acestei săptămâni.

Printre problemele principale ale fundației familiei Buffett se numără sănătatea femeilor, inclusiv dreptul la avort și accesul la contraceptive.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.