Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Apărării, autorități centrale, preoți militari și elevi i-au comemorat pe eroi în Capitală

basilica.ro
Ziua Eroilor morţi de război statuie monumentul eroilor pompieri

Preoții militari din garnizoanele bucureștene au oficiat joi o slujbă de pomenire la Mormântul Eroului Necunoscut din Parcul Carol I al Capitalei. La ceremonia organizată de Ministerul Apărării Naționale au participat Președintele Klaus Iohannis, Premierul Florin Cîțu, înalte oficialități, autorități centrale și locale, precum și elevi bucureșteni.

„Aducem piosul nostru omagiu jertfei tuturor eroilor români care, de-a lungul veacurilor, și-au sacrificat viața pe câmpurile de luptă, pentru pământul românesc, pentru apărarea țării și întregirea neamului, pentru libertate, dreptate și democrație”, a spus Președintele Iohannis într-un scurt discurs ținut cu acest prilej.

„Avem datoria de a menține vie memoria Eroilor Neamului și de a arăta că am înțeles sensul luptei și jertfei lor supreme”, a mai spus președintele, citat de Basilica.ro.

De la dreapta la stânga: Părintele Consilier Ciprian Ioniță, Preotul Militar George Pretorian, Preotul Militar Florin Vlădoiu, șeful Secției Asistență Religioasă din Statul Major General, Preotul Militar Bogdan Burghiu, Preotul Militar Niculescu Cristian. În centru, capelani militari de la Arhidieceza Romano-Catolică de București.

La Mormântul Eroului Necunoscut a fost recitat poemul „Nu-l uitați” de Nichita Stănescu, apoi au fost rostite solemn numele eroilor români.

Copiii de la Centrul Catehetic „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Parohiei Progresul din București au intonat imnul național și au depus flori la Mormântul Ostașului Necunoscut. Au depus flori și elevii Cercului Cultul Eroilor de la Liceul Economic „Viilor” din Capitală.

Ceremonia s-a încheiat cu survolarea monumentului de către aeronave ale Forțelor Aeriene Române.

În aceea și zi, începând cu ora 21:30, pe fațada Palatului Cercului Militar Național a fost realizată, cu sprijinul Asociației „Alături de eroi”, o proiecție de filme dedicată Zilei Eroilor.

Ziua s-a încheiat cu retragerea cu torțe realizată de militarii Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” pe traseul Palatul Cercului Militar Național – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

În Capitală au mai avut loc ceremonii la Monumentul Eroilor Militari căzuți în misiune în teatrele de operații și pe teritoriul României, la Cimitirul Israelit Filantropia, la Monumentul Eroilor Patriei (U.N.Ap.), la Cimitirul Militar Ghencea și la Cimitirul Eroilor Revoluției.

Manifestări similare s-au desfășurat și în garnizoanele din țară, dar și la monumentele eroilor români din străinătate, informează Oficiul Național Cultul Eroilor.

În Războiul de Independență și-au pierdut viața 4.300 de militari români, alți 330.000 s-au jertfit în Primul Război Mondial (de Reîntregire), iar 92.000 de militari români au căzut pe câmpul de luptă în al Doilea Război Mondial.

De Ziua Eroilor sunt comemorați și cei 30 de militari care și-au executat cu onoare și cu prețul vieții misiunile din teatrele de operațiuni NATO în perioada 1996-2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.