Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Cercetării: 7.500 de întreprinderi de cercetare-dezvoltare şi inovare - finanţate cu 3 miliarde lei prin PNCDI

Sursa FOTO: Guvernul României
Ciolacu Guvern

Guvernul a aprobat, vineri, un memorandum care prevede finanţarea cu peste 3 miliarde de lei a 7.500 de întreprinderi cu activitate de cercetare-dezvoltare şi inovare prin Planul Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2022 - 2027.

"Această schemă de ajutor de stat contribuie la atingerea obiectivelor prevăzute în Programul de guvernare şi în documentele programatice. Pentru domeniul Cercetare Fundamentală - Cercetare Dezvoltare, am obţinut o creştere de peste 60% a alocării bugetare pentru anul 2023, faţă de anul 2022. Acum, investim peste 3 miliarde de lei pentru a stimula cercetarea-dezvoltarea şi inovarea, fonduri de care vor beneficia 7.500 de întreprinderi", a declarat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.

Bugetul estimat al schemei este compus din fonduri alocate de la bugetul de stat Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Prin bugetul total estimat se vor sprijini atât activităţi cu caracter economic, cât şi activităţi care constau în oferirea de produse/servicii destinate comercializării pe piaţă.

Beneficiarii ajutorului de stat sunt întreprinderile - microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii şi mari, indiferent de statutul juridic, care au în obiectul de activitate cercetarea şi dezvoltare, numărul maxim de beneficiari ai schemei de ajutor de stat fiind de 7.500.

Planul Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2022 - 2027 (PNCDI IV), elaborat şi administrat de către MCID, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1188/2022, este principalul instrument de implementare a Strategiei Naţionale de Cercetare, Inovare şi Specializare Inteligentă 2022 - 2027, potrivit prevederilor stabilite prin Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Acţiunile PNCDI IV contribuie la atingerea obiectivelor Strategiei Naţionale de Cercetare, Inovare şi Specializare Inteligentă 2022 - 2027, în concordanţă cu Viziunea Orizont 2030, prin:

* concentrarea şi conectarea excelenţei la frontiera ştiinţifică, în acord cu provocările societale;

* mobilizarea amplă a întreprinderilor către inovare;

* susţinerea dezvoltării ecosistemelor de inovare locale, regionale şi naţionale asociate specializărilor inteligente, pentru a susţine avansul în lanţurile globale de valoare adăugată;

* cooperarea europeană şi internaţională.

De asemenea, prin Programul de guvernare 2021 - 2024, pentru MCID au fost stabilite obiective strategice şi măsuri de implementare cum ar fi: îmbunătăţirea condiţiilor-cadru pentru cercetarea publică, susţinerea infrastructurilor paneuropene de cercetare ELI-NP şi DANUBIUS în vederea valorificării excelenţei în CDI şi a participării României la cercetarea de nivel european şi internaţional, susţinerea dezvoltării de proiecte strategice de cercetare-dezvoltare, precum şi stimularea cooperării public-privat - motor al inovării, dezvoltarea unui ecosistem de inovare la nivel naţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.