Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul de externe al Moldovei i-a făcut pe plac omologului din Rusia: Cetățenii moldoveni nu-și doresc unirea cu România

tellerreport.com
Nicu Popescu

Sondajul realizat recent de IMAS, arată că cetățenii Republicii Moldova ar alege fie aderarea la Uniunea Europeană, 50%, fie la Uniunea Economică Euroasiatică, 49%.

Viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, susține că „majoritatea cetățenilor Republicii Moldova nu-și doresc unirea cu România”, transmite unimedia.info.

Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru echo.msk.ru, după întrevederea cu ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

Cu 30 de procente s-a ales unirea cu România și 20% - NATO.

„Majoritatea cetățenilor Republicii Moldova nu-și doresc unirea cu România. Noi concluzionăm din mandatele politice”, a declarat Popescu

Întrebat dacă noi presupune, poziția personală, ministrul a răspuns că nu este doar Nicu Popescu, dar ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, un stat independent.

„Eu nu sunt doar Nicu Popescu, sunt ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, un stat independent. România a fost prima țară care a recunoscut independența Moldovei.

Și în acest sens nu există întrebări care să influențeze independența Moldovei. Eu sunt pentru independența țării. Noi avem acest mandat de la populația care ne-a ales. Și eu mă conduc în activitatea mea de acest mandat”, a precizat Nicu Popescu.

„Noi avem aceeași limbă ca și în România. Noi vorbim limba română. Avem aceeași istorie și aceeași poeți. Avem aceeași domnitori din perioada medievală.

Deci avem istorie, limbă și cultură comună. Chiar și în spațiul european, când discutăm că toate legile sunt scrise, inclusiv, în limba română, asta ar însemna că limba noastră, pe lângă toate celelalte, este limbă oficială a UE.

De aceea, desigur, avem relații apropiate cu România. Dar știți, în Europa nu este o singură țară care are limbă comună cu alt stat. Prezența aceluiași trecut istoric și culturii comune nu exclude independența, la etapa actuală”, a afirmat acesta.

Tot în cadrul acestui interviu, Popescu a declarat că actuala guvernare nu este deranjată de faptul că o bună parte din cetățenii moldoveni din stânga Nistrului dețin pașapoarte rusești.

„Potrivit legislației R. Moldova, era interzisă dubla cetățenie până în 2002-2003. De aproape 20 de ani în țara noastră se permit dubla cetățenie, avem sute de mii de cetățeni români. Avem și mulți oameni care dețin cetățenia Federației Ruse, a Ucrainei sau a altor state. În principiu, atitudinea față de acest fenomen este calmă în țara noastră, nu ne sperie acest lucru.

Nu cred că influențează negativ deciziile pe care le iau și le-au luat multe guvernări moldovenești. Puteți vedea că numărul miniștrilor, prim-miniștrilor, președinților care dețin dublă cetățenie este foarte mare în ultimii 10-15 ani, dar nu vedem ca acest fapt să influențeze procesul de luare a deciziilor”, a explicat acesta.

Șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu a efectuat în perioada 16-17 noiembrie o vizită la Moscova, la invitația omologului rus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.